Lancer – Mastery

De struisvogel van de heren van Lancer is even uit beeld en in de plaats komt op deze derde full-length een Medusa-hoofd te staan. Misschien dat deze Zweden dit jaar even iets anders wilden, maar dat blijkt zeker niet uit de muziek. Het knoopt aan bij wat we van dit gezelschap gewend zijn, en dat is een mix van heavy en power metal, met vrij stevige vocalen die wat richting Bruce Dickinson gaan bij momenten, maar op andere momenten erg flauw uit de hoek komen.

Herkenbaar, maar toch lijkt Lancer op dit andere werk wat andere klemtonen te leggen. De voorbije platen zijn me vooral bijgebleven als afgeborstelde melodische platen en dat gevoel heb ik minder met Mastery. Vrij ruig heavy/powermetalgitaarwerk met over het algemeen een prima vibe, en een pak minder catchy dan het voorgaande. De titeltrack laat het meteen horen dat de link met andere grootmachten evident is, maar het blijft veel minder hangen dan voorheen.

Nog steeds met een knipoog richting bands als Iron Maiden of Hammerfall, dus de fans zullen zich wel vinden in het nieuwe materiaal van deze band, maar toch koppen de Zweden met dit nieuwe materiaal naar mijn gevoel niet binnen. Nummers met een prima drive, zoals het reeds bekende Iscariot, Freedom Eaters en Envy of The Gods zullen het best binnengaan bij het publiek, maar het gebrek aan indrukwekkende momenten, de cliché zanglijn (met irritante knijpers) en de softere songs gooien wat roet in het eten. Of misschien mis ik de struisvogel wat.

Score:

65/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklist:

 1. Dead Raising Towers
 2. Future Millennia
 3. Mastery
 4. Victims of the Nile
 5. Iscariot
 6. Follow Azrael
 7. Freedom Eaters
 8. World Unknown
 9. Widowmaker
 10. Envy of the Gods

Line-Up:

 • Sebastian Pedernera – Drums
 • Fredrik Kelemen – Gitaar
 • Peter Ellström – Gitaar
 • Isak Stenvall – Zang
 • Emil Öberg – Bas

Links: