Lacuna Coil – Live From The Apocalypse

Een livealbum uitbrengen heb ik nooit helemaal begrepen. In een ver verleden heeft Live Aus Berlin van Rammstein nog wel de nodige indruk op mij gemaakt, maar dat was in het jaar krentenbol. Destijds was het leuk om een dergelijke sfeerimpressie te krijgen omdat er op YouTube nog niet veel te vinden was. Of je moet er beeld bij hebben, of je moet er gewoon live bij zijn: zo’n livealbum doet het vaak nét niet. Lacuna Coil loopt inmiddels echter al de nodige jaren mee en als er één band is die een gigantische groei heeft gemaakt zonder daarbij zijn roots te verloochenen, dan zijn het deze Italianen wel. Heaven’s A Lie heeft bijna iedere metalhead weleens gehoord, als al niet op cd, dan wel op een van de honderden festivals waar de band ondertussen heeft opgetreden. Drie jaar geleden gaf Lacuna Coil nog een indrukwekkend optreden in Londen dat op dvd werd uitgebracht onder de noemer van The 119 Show. Omdat het na het uitbrengen van Black Anima in 2019 nooit van een releaseshow is gekomen, bedachten de Italianen wederom een bijzondere show die via een stream te bekijken en beluisteren was.

Live From The Apocalypse is de naam van het optreden dat plaatsvond in de Alcatraz Club te Milaan. Voor een lege zaal zonder enige vorm van synergie gaf Lacuna Coil zichzelf wederom voor de volle honderd procent. Bij livealbums is het altijd de vraag of de productie niets te wensen overlaat. Het gif kunnen we al vrij snel uit die angel halen, want op productioneel gebied is er weinig mis hoewel de hogere uithalen van zangeres Cristina Scabbia op sommige momenten wel wat schel klinken. De drums en de bas staan lekker stevig in de geluidsmix terwijl ook de gitaar en keyboards helder en goed hoorbaar zijn. Collega Joris besprak twee jaar geleden Black Anima en op alle fronten sluit ik me volledig aan bij zijn review. Zo trapt het optreden lekker swingend en energiek af met Sword Of Anger en Save Me. Erg overtuigend daarbij is de wisselwerking tussen de zanger en zangeres. In de beginjaren van Lacuna Coil kreeg Andrea Ferro regelmatig felle kritiek over zijn vocale prestatie, maar wat is deze man gegroeid. Die progressie horen we dan ook extra goed tijdens het stevige Now Or Never en het sterke, op en neer golvende Under The Sacrifice. Over de indrukwekkende zang van Cristina Scabbia hoeven we het niet meer te hebben, toch?

De aandachtige lezer was wellicht al iets opgevallen. Live From The Apocalypse bevat namelijk een aantal nummers meer dan dat de standaardeditie van Black Anima bevat. Black Feathers, Black Dried Up Heart en het bedaarde Through The Flames zijn ook toegevoegd aan de setlist. Alle drie de tracks zijn voorzien van een kundige uitvoering, dat moge duidelijk zijn. Ten slotte is daar dan nog één ‘vreemd’ nummer te vinden, dat tevens als single en opwarmertje naar voren werd geschoven. Bad Things werd in een eerder stadium al opgenomen en tijdens deze show op het juiste moment wereldkundig gemaakt. De sfeervolle oorwurm zit vernuftig in elkaar, bevat een mooie vocale wisselwerking en een gave gitaarsolo en swingt en rockt bovenal als een malle. Voor mij persoonlijk zeker een van de betere tracks die de band tot nu toe heeft geschreven.

Dat gezegd hebbende, verwijs ik nog maar eens naar het feit dat Lacuna Coil zo’n imponerende groei heeft doorgemaakt. Live From The Apocalypse zal vooral voor de eigen fans een mooie aanwinst zijn, hoewel het op muzikaal gebied ook een prima kennismaking zou kunnen zijn met de gothicrock van het gezelschap. Lacuna Coil is net als een Italiaanse wijn: hoe langer die rijpt, hoe lekkerder het begint te smaken. We kijken dan ook vooral uit naar het nieuwe album, want afgaande op Bad Things zit er nog genoeg moois in het vat.

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Anima Nera
 2. Sword Of Anger
 3. Save Me
 4. Now Or Never
 5. Reckless
 6. Through The Flames
 7. Apocalypse
 8. Black Feathers
 9. Under The Surface
 10. The End Is All I Can See
 11. Veneficium
 12. Black Dried Up Heart
 13. Bad Things
 14. Layers Of Time
 15. Black Anima
 16. Save Me (Apocalypse Version)

Line-up:

 • Cristina Scabbia – Vocalen
 • Andrea Ferro – Vocalen
 • Diego Cavallotti – Gitaar
 • Marco Coti Zelati – Basgitaar, keyboards en gitaar
 • Richard Meiz – Drums

Links: