Labirinto – Divino Afflante Spiritu

Op basis van wat Labirinto op Divino Afflante Spiritu laat horen zou je zweren dat de band ergens uit het hoge noorden van Noorwegen, Zweden of Finland komt. De zware postrock/sludge laat zich beluisteren als een soundtrack die past bij barre, gure winterse omstandigheden. Niets is echter minder waar, aangezien de band uit het zonnige São Paulo, Brazilië komt.

Divino Afflante Spiritu is de tiende release van de band in dertien jaar en de derde langspeler, al valt de speelduur van dit album met 35 minuten niet als lang te kwalificeren. De zware postrock klinkt erg gelaagd, dankzij de drie gitaristen die de band rijk is en het smaakvolle gebruik van synthesizers zorgt ervoor dat de laatste frequenties vakkundig dichtgemetseld worden. Desondanks klinkt de plaat erg dynamisch en is de productie, waar Magnus Lindberg (Cult Of Luna) voor verantwoordelijk is, prima in orde.

De band speelt normaliter alleen instrumentale nummers. Op het openingsnummer Agnus Dei zorgt Elaine Campos, zangeres in diverse Braziliaanse punk- en crustbands, voor een unicum door voor het eerst een nummer van Labirinto van zang te voorzien. Het is een intens en meeslepend nummer dat begint met zware, stugge riffs, die langzaam muteren en waaraan steeds nieuwe elementen worden toegevoegd. De logge ritmesectie geselt ondertussen de basspeakers van mijn geluidsinstallatie.

De intensiteit spat ook van de overige zes nummers. Riffs, zo lomp en ongenuanceerd dat ze je de adem benemen, worden afgewisseld met duistere soundscapes om je, als je net weer bent bijgekomen, nog harder en venijniger de genadeklap uit te delen. Met name op Demiurge en het afsluitende titelnummer laat de band horen het spelen met dynamiek uitstekend te beheersen.

Divino Afflante Spiritu is een kille, intense en duistere soundtrack die prima past bij deze wintermaanden.

Score:

83/100

Label:

Pelagic Records, 2019

Tracklisting:

 1. Agnus Dei
 2. Penitência
 3. Eleh Ha Devarim
 4. Demiurge
 5. Vigília
 6. Asherdu
 7. Divino Afflante Spiritu

Line-up:

 • Hristos Eleutério – Basgitaar
 • Lucas Melo – Percussie
 • Kiko Bueno – Gitaar
 • Luis Naressi – Gitaar, keyboards
 • Erick Cruxen – Gitaar
 • Muriel Curi – Drums

Links: