Kvelertak – Splid

Wat Kvelertak – wurggreep in het Noors – voor mij zo’n leuke band maakt, is het feit dat hij er probleemloos in slaagt om rock ’n roll, hardcore punk en blackened heavy metal met elkaar te laten samensmelten. Een hybride muziekvorm die men liefkozend black ’n roll noemt. Indien Lemmy Kilmister veertig jaar later was geboren en in Noorwegen was opgegroeid, was de kans naar mijn gevoel heel groot geweest dat Motörhead zo had geklonken. Motørhead, klinkt ook beter dan wurggreep, nee? Indien je nog nooit van Kvelertak hebt gehoord, is dit echt wel het moment om eens een CD van dit furieuze zestal op te leggen. Waarom dan niet direct deze nieuwe plaat?

De band werd opgericht in 2007 en heeft ondertussen een mooie weg afgelegd. Om snel even de Wikipediapagina af te rammelen: de bandleden leverden de eindmuziek voor de bekende Noorse film Trolljegeren, maakten zulke indruk op James Hetfield dat ze het Europese voorprogramma van Metallica mochten verzorgen en tekenden en passant bij het gezaghebbende Roadrunner Records. Hun carrière las als een jongensboek. Er moest ergens wel eens wat tegenslag volgen en die kwam er dan ook: midden 2018 kondigde zanger Erlend Hjelvik aan dat hij de band verliet. Ze vonden uiteraard een nieuwe zanger of je was nu geen nieuwe recensie aan het lezen. Deze nieuwe frontman luistert naar de typisch Noorse naam Ivar Nikolaisen en klinkt naar mijn aanvoelen iets minder kwade Viking dan zijn voorganger. Dit is het eerste album met hem als zanger.

Vanaf het eerste nummer Rogaland is het echter direct duidelijk: de ‘nieuwe’ houdt zich staande. Dit was eigenlijk mijn enige vrees voor dit nieuwe album want ik voorzag de heren niet snel hun kenmerkende sound omsmijten. Dit openingsnummer kent trouwens een zalige aanloop en hoewel ze het bij Kvelertak met drie gitaristen doen, is het vooral de heerlijke baslijn die me hier bijblijft.

Van de teksten versta je geen hol, of je moet één van de Noorse streektalen spreken. Met een gezonde dosis op school geleerde Bokmål kom je er ook niet. Alhoewel, in tegenstelling tot de vorige platen die integraal in het Noors werden gezongen, is er op dit nieuw album plaats voor twee Engelstalige songs. Het ene – Crack Of Doom – kent trouwens een speciale gast die komt meezingen: niemand minder dan Troy Sanders van Mastodon! De jongens toerden vorig jaar in het voorprogramma van deze band en ze moeten indruk gemaakt hebben op Troy.

Voor wie het zich afvraagt: het tweede Engelstalige nummer heet Discord – wat zich trouwens naar het Noors laat vertalen als split – maar het duurde even voor ik dit doorhad. Of Nikolaisen nu in het Noors, dan wel het Engels zingt, brult of schreeuwt, ik hoor amper het verschil. Ik heb er dan ook geen flauw idee van waarover de brave man aan het zingen is, maar het is alleszins iets dat hem kwaad maakte.

Voor de rest rijdt het album vanzelf verder. Je hoeft als luisteraar weinig moeite te doen om je aandacht erbij te houden. Er volgen immers nog uitstekende nummers als Stevnemøte Med Satan of Fanden Ta Dette Hull!. Persoonlijk ben ik minder te vinden voor het popachtige Bråtebrann. Het was de eerste single en doet me heel hard denken aan de radiovriendelijke, frisdrankreclame-achtige nummers die Ghost de laatste jaren over zijn fans uitkotst. Niet mijn ding, maar misschien net iets wat jij wel graag hoort.

Je moet het ze wel nageven, met een nieuwe zanger komen aanzetten en toch nagenoeg dezelfde distinctieve sound afleveren. Kvelertak is een ongelooflijk goede band. Zowel rock- als metalliefhebbers kunnen iets aan deze plaat hebben. Ik zou zeggen, ga ervoor en geef het een kans. Het album komt op Valentijnsdag uit. Niets zegt ‘ik hou van jou’ als je partner een album geven van een Noorse band die zichzelf wurggreep noemt. Waar wacht je nog op?

Score:

78/100

Label:

Rise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Rogaland
 2. Crack Of Doom
 3. Necrosoft
 4. Discord
 5. Bråtebrann
 6. Uglas Hegemoni
 7. Fanden Ta Detten Hull!
 8. Tevling
 9. Stevnemøte Med Satan
 10. Dilerium Tremens
 11. Ved Bretten Av Nihil

Line-up:

 • Vidar Landa – Gitaar
 • Bjarte Lund Rolland – Gitaar
 • Marvin Nygaard – Basgitaar
 • Maciek Ofstad – Gitaar, vocalen
 • Ivar Nikolaisen – Vocalen
 • Håvard Takle Ohr – Drums

Links: