Kvaen – The Great Below

Black metal uit Zweden voor fans van Dissection en Necrophobic. Zo opende ik in februari 2020 de review voor het debuutalbum van de Zweedse band, Kvaen. The Funeral Pyre was de eerste kennismaking met multi-instrumentalist Jakob Björnfot. The Great Below is dus de opvolger, ook nu uitgebracht via Black Lion Records. Ditmaal zit de heer Tuhkala op de drumkruk en krijgen we heel wat gastbijdrages van onder andere Mike Wead, Jeff Loomis, Sebastian Ramstedt, Angus Norder, Nephente Fridell maar ook van de Fin Vreth, die we kennen van Finntroll. Hij leent zijn stembanden uit op het afsluitende The Fire Within Him Burns.

Openen doen we krachtig en dynamisch moet de heer Björnfot gedacht hebben. Cauldron Of Plagues is dus een erg sterk en gevarieerd nummer geworden en dit met een stevige knipoog naar bovenstaande bands maar ook naar bijvoorbeeld Old Man’s Child. De heer Tuhkala op de drumkruk laten plaatsnemen is lang geen slecht idee gebleken. Deze brave man wisselt speels spel op de cymbalen af met ultrabrute dynamieken die letterlijk alles aan gruzelementen spelen. De heer Björnfot moet nochtans voor niets of niemand onder doen. Zijn krakkende stembanden zijn nog het minst innovatief, het spel wat hij naar voren brengt is van uitmuntende kwaliteit. Thrash-achtige dynamieken, twinleads of gewoon beukende partijen, alles lijkt de jongeman uit zijn snaarinstrument te kunnen toveren. Een goed voorbeeld hiervan is het titelnummer The Great Below.

In Silence start dan wel eerder contemplatief walsend, de boosaardigheid is echter niet ver te zoeken. Evenmin laat de solo je koud in dit nummer. Als we het dan toch over gitaarsolo’s hebben, dan kan je ook gewoon doorluisteren en kom je terecht bij Damnations Jaw. Een nummer dat zich ook kenmerkt door viriel gitaarspel dat weliswaar even venijnig als helder tegelijk klinkt. Ensamvarg is een nummer dat een erg paganeske insteek heeft, op zich een welgekomen afwisseling op dit album.

Zo, de opvolger van The Funeral Pyre is opnieuw een erg dynamische, melodische blackmetalplaat geworden. Ook nu mag je je weer in de handen wrijven want de heer Björnfot is er opnieuw in geslaagd om typische black-, thrash-, heavy- en paganinvloeden met elkaar te vermengen tot een smakelijk geheel.

Score:

80/100

Label:

Black Lion Records, 2022

Tracklisting:

  1. Cauldron Of Plagues
  2. The Great Below
  3. In Silence
  4. Damnations Jaw
  5. Sulphur Fire
  6. Ensamvang
  7. Your Mighty Has Fallen
  8. The Fire Within Him Burns

Line-up:

  • Jakob Björnfot – Zang, alle instrumenten
  • Tommi Tuhkala – Drum

Links: