Kvaen – The Funeral Pyre

Black metal uit Zweden voor fans van Dissection en Necrophobic. Zo en nu ben ik klaar… Ja, dat kan je denken. Maar dan begint het pas. Kvaen is een éénmansband ontsproten uit het brein van de here Jakob Björnfot. Gelukkig is deze man verstandig genoeg om hier en daar een extra bandlid in te zetten, vooral voor de drumpartijen. Hij rekent onder andere op mannen als Perra Karlsson (In Aeternum) en Sebastian Ramstedt (Necrophobic). Direct kwaliteitsvlees in huis halen, moet deze slager gedacht hebben. En volledig terecht.

Wat krijg je te horen? Buh, natuurlijk snelle, op Zweedse leest geschroeide, erg sterk uitgevoerde, black metal met een dikke laag melodie, verwerkt in sterke composities. Luister naar het begin van de titel-track The Funeral Pyre. Beukend en pompend doch agressief en melodieus, een kort, ietwat vertragend gitaarthemaatje en dan weer bam: de snelheid opdrijven. Heerlijk ook, die dichtgepitste strot. Septem Peccatum Mortalia start lekker furieus in de goede oude stijl, het verloop verder doet me in de verte wat denken aan The Everdawn. De sturende gitaarriff op The Wolves Throne is tegelijk boosaardig en episch: netjes! Wat dit album net nog lekkerder maakt, is het inschakelen van verschillende drummers. Ik had er wat schrik voor in het begin, maar alles vloeit netjes en beukt en ramt alsof het een lieve lust is. Niet alleen genoemde gastdrummers werden ingehuurd maar ook een select clubje anderen. Net dat maakt het zo afwisselend, het zit hem vaak in het spel, in de finesse. De riedeltjes op de cymbalen bijvoorbeeld, check hiervoor de drumpartijen van Tommi Tukhala op het reeds vermelde The Wolves Throne en Hymn To Kvenland.

Wat zit, staat of ligt er onder de zon? Vaak niks nieuws, dat is waar. Ook met deze nieuwe plaat van Kvaen vind je, als je opzoek bent naar wonderbaarlijk nieuwe dingen, niet wat je zoekt. Soms is gewoon stilstaan bij wat er aanwezig is ook meer dan genietbaar, zeg ik dan.

Score:

80/100

Label: 

Black Lion Records, 2020

Tracklisting:

  1. Revenge By Fire
  2. Ye Naaldlooshii
  3. The Funeral Pyre
  4. Septem Peccata Mortalia
  5. The Wolves Throne
  6. As We Serve The Masteres Plan
  7. Bestial Winter
  8. Hymn To Kvenland

Line-up:

  • Jakob Björnfot – zang, instrumenten

Links: