Kurokuma – Advorsus

Kurokuma is een jonge sludge-/doommetalband uit het Engelse Sheffield, waarvan de EP Advorsus het eerste wapenfeit is. Twintig minuten duurt het op cassette uitgebrachte album en ik heb voor dit prachtige e-zine nog nooit zó vaak een product beluisterd. En zelfs nu, na vele draaibeurten, weet ik nog steeds niet helemaal wat ik hier nu van moet vinden.

Het eerste nummer, Lust, klinkt alsof de Muppets in de opnamestudio aanwezig waren, met name door de zang van George Ionata, danwel Jacob Mazium. In de twee nummers daarna herstelt één van de twee zich gelukkig en ontspant zich een albumpje dat zeker voor een eerste wapenfeit behoorlijk volwassen klinkt. De dubbele vocalen ontwikkelen zich tot een pluspunt en muzikaal past Kurokuma helemaal bij de explosie van metalbands die de laatste jaren afwijken van de traditionele death-/doom-/blackpaden en die we voor het gemak maar even hipstermetal noemen. Zonder daar sarcastisch over te willen zijn. Althans, nu het mij uitkomt niet.

Advorsus klinkt dus fris en modern, en probeert duidelijk een eigen weg te zoeken. Alles overdenkend kom ik dan tot de conclusie dat dit best wel goed is en deze band het verdient om in de gaten te worden gehouden. Bent u een liefhebber van traditionele doom, laat dit dan lekker liggen. Maar als de vermenging van genres en het afwerpen van klassieke stijlen helemaal uw ding is, is dit het beluisteren waard.

Label:

Medusa Crush Recordings, 2016

Tracklisting:

  1. Lust
  2. Dark Triad
  3. Kali

Line-up:

  • Jacob Mazlum – Vocalen, gitaar
  • George Ionita – Vocalen, Bas
  • Joe E. Allen – Drums

Links: