Kultika – Capricorn Wolves

Een Roemeense sludge-, blackgaze-, post-metalband. Een hele mond vol als je het mij vraagt. Dit Capricon Wolves is de tweede plaat van dit vijftal, dat zich Kultika noemt. Het zou tevens één van de eerste post-metalbands uit Roemenië zijn. Boeiend, interessant, ga door… heb ik ooit iemand horen zeggen. Of dit ook effectief zo is, zal blijken na het volledig doorluisteren van dit album. In ieder geval is het zo dat het geen gemakkelijk wegslikbare brok muziek is. Evenmin lijkt het tekstuele gedeelte makkelijk verteerbaar, maar dit kan ik enkel vermoeden door de wat complexere songtitels.

Het traag gegaarde Building Nothingness Inside Faith is de eerste kennismaking. Als je even niet goed oplet, is dit nummer al vlot twee minuten onderweg. Vervolgens kondigt een partij distorsie het openbloeien van het nummer aan. De diepere grunts vallen meteen op. En het zijn deze goed uitgevoerde zangpartijen die de aandacht naar zich toetrekken en niet alleen de agressieve lijnen, ook de gevoelige cleane partijen. De muzikale omlijsting lijkt op het eerste gehoor, stylistisch, dertien in een dozijn te zijn. Het vervolg doet me bij wijlen wat denken aan het Belgische Thurisaz. Misschien vergis ik me, doch Under The Hollow Sun, katapulteert me toch naar het werk van deze band. I Have Returned laat dan weer een wat meer experimentele kant van de band horen, met wat eigenaardige geluidsescapades die recht uit de jaren ’70 lijken geplukt te zijn. Heel het arsenaal, hierboven reeds vernoemd, wordt nog eens uit de kast gehaald in het afsluitende en aldus meest interessante nummer op de plaat, Sounds Of Everlasting Desire.

Globaal genomen is dit wat men noemt een twijfelplaat. Geen snurksaaie plaat zoals ik recent ergens las, dat niet. Maar ook niet direct boeiend genoeg om verschillende keren achter elkaar op te zetten en te beluisteren. Daar slaat de verveling net te snel voor toe. Wil je je toch verdiepen in een gelijkaardige mix van stijlen adviseer ik je de jongste boreling van de eerder vermelde Belgen van Thurisaz, Re-Incentive, te beluisteren. Zo, is dat ook weer meteen duidelijk.

Score:

70/100

Label:

Loud Rage Music, 2021

Tracklisting:

 1. Building Nothingness Inside Faith
 2. Under The Hollow Sun
 3. Capricorn Wolves
 4. I Have Returned
 5. A Fixed Reality For Prometheus’ Identity
 6. Sounds Of Everlasting Desire

Line-up:

 • Marius Muntean – Keyboard
 • Fulmineos – Zang, gitaar
 • Jack Popescu – Gitaar, keyboard, zang
 • Marcel Iovanav – Bas
 • Sergiu Nãdãban – Drum

Links: