Kryptos – Force Of Danger

Eén van mijn eerste recensies op deze site was van Kryptos. Ik maakte gewag van het feit dat India niet het eerste land was dat in je opkomt bij thrash metal. In de commentaren werd ik er, terecht, op gewezen dat dit geen zak uit moet maken. Een welgemeend mea maxima culpa is met terugwerkende kracht op zijn plaats, al heb ik het middels een recensie over voorganger Afterburner goed gemaakt.

En op opvolger Force Of Danger flikt Kryptos het hem weer. Er is tussen beide albums weinig veranderd aan hetgeen Kryptos brengt en dat stemt gerust. Wat wel direct opvalt is dat de composities iets meer uitgedacht zijn zonder dat de spontaniteit verloren is gegaan. Raging Steel mag het album openen en daarop staat al een lekkere vette thrashriff die liefhebbers van bijvoorbeeld Death Angel aan zal spreken. De overgangen klinken soepel en niet geforceerd terwijl ze toch redelijk fragmentarisch zijn.

Naast thrash is ook ouderwetse heavy metal (vooral op de tweede helft van het album) een bron van inspiratie welke af en toe de kop opsteekt. In Hot Wired (en dan met name in de solo’s), in het intro van Nighthawk maar zeker in het wat slepende Omega Point en in het titelnummer is duidelijk te horen dat Judas Priest een invloed was bij het schrijven van Force Of Danger. Kryptos combineert beide stijlen op een goede manier en houdt daarbij een eigen geluid. Het enige minpunt zou kunnen zijn dat Force Of Danger slechts 35 minuten duurt. Altijd een goed teken als je dit mag constateren, toch?

Andermaal knap gedaan en als dat verdomde virus nu eindelijk eens onder controle is middels boostervaccinaties, mondkapjes en andere methodes als een QR-code, dan kan Kryptos hopelijk snel weer de podia in Europa onveilig maken. De nieuwe Exodus komt eraan, het zou een geweldige line-up opleveren als deze twee bands samen op tour gaan. Just sayin’…

Score:

80/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Raging Steel
 2. Hot Wired
 3. Dawnbreakers
 4. Thunderchild
 5. Nighthawk
 6. Omega Point
 7. Force Of Danger
 8. Shadowmancer

Line-up:

 • Nolan Lewis – Zang, Gitaar
 • Rohit Chaturvedi – Gitaar
 • Ganesh K – Basgitaar
 • Vijit Singh – Drums

Links: