Kryptos – Afterburner

Het Indiase Kryptos werd ruim twintig jaar geleden opgericht en roeit vanaf dat moment tegen de stroom in. Ga maar na: metal spelen in een land dat nauwelijks tot geen metalscene kent en dan ook nog ouderwetse jaren ’80 thrash produceren. Toch wist de band tot twee keer toe op Wacken te spelen en toerde al eens door Europa. Afterburner is het vijfde album van dit trio.

Ook op deze plaat vinden we weer een mooie mix van thrash met wat heavymetalinvloeden. Als ijkpunt kan het een mix tussen Kreator en Judas Priest genoemd worden. Puntige en thrashy riffs worden afgewisseld met breaks die zo van het Judas Priest-gitaarduo Tipton-Downing hadden kunnen zijn. Van het stemgeluid van Lewis moet je houden, of niet… Persoonlijk vind ik dat het wat venijn mist en de zanglijnen zijn hier en daar wat voorspelbaar. Echte uitschieters heb ik niet kunnen ontdekken. Afterburner is een album dat je met plezier meerdere keren achter elkaar draait zonder dat het verveelt. En dat zegt ook wat.

Verder valt op dat er is gekozen voor een ietwat bombastisch geluid dat beter past bij heavy metal dan bij thrash. Ook dat is een kwestie van smaak. Feit is wel dat het geluid op Afterburner helder is en alle instrumenten lekker gelijkwaardig in de mix zijn gezet. Naar verluidt komt de band weer naar Europa voor een aantal live-optredens. Het toont dat Kryptos na twee decennia nog niet is uitgeblust. Hulde daarvoor!

Score:

75/100

Label:

AFM Records

Tracklisting:

 1. Afterburner
 2. Cold Blood
 3. Dead Of Night
 4. Red Dawn
 5. On The Run
 6. The Crimson Queen
 7. Mach Speed Running
 8. Into The Wind

Line-up:

 • Nolan Lewis – Vocalen, gitaar
 • Rohit Chaturvedi- Gitaar
 • Ganesh K.- Basgitaar

Links: