Kriegsmaschine – Apocalypticists

Die andere band van Mgła-leden M. en Darkside, Kriegsmaschine, heeft een nieuw album uit. Altered States of Divinity was een sublieme schijf die in 2005 veel indruk maakte. Enemy of Man uit 2014 mocht er ook wezen. Nu is het de beurt aan Apocalypticists.


Op zich is dit hoegenaamd niet mijn genre black metal. Het is nerveus, zeer technisch, gebruikmakend van sfeer (orthodoxe feel is nooit ver weg). De vocalen zijn verhalend, vertellend in een geraspte screamsnauwstijl. Qua gitaarwerk is het zoals gezegd meerlagig technisch, zonder ooit echt te raggen. Dissonant en nerveus, dat wel. Waarom zou ik dit album dan echt willen aanprijzen? Één reden: de drummer. Het komt zelden of nooit voor dat ik dat doe. Als een Kiilerich van de partij is, of een Matte Modin, of een Nils Fjellström, dan wel. En dan gaat het om snelheid. Niet nu. Wat je hier hoort zijn tribals, rituele ritmes die je wellicht in de jungle te horen krijgt, ritmes waar je normaal een Kodo-DVD moet voor aanzetten.

De slomo/midtempo black kan mij eigenlijk gestolen worden. Dé ster van dit album is de drumset, en in het bijzonder degene die er achter zit. Hier kan ik eindeloos naar luisteren, zó inspirerend en fascinerend is het. De behendigheid en gezwindheid is dermate groot dat ikzelf geen poging doe om te airdrummen. Ga gerust uw gang en doe hetzelfde, wie weet kan de rest van de muziek je ook bekoren.

Luistertips: neen. Apocalypticists moet je gewoon integraal, vijftig minuten lang ondergaan.

Score:

83/100

Label:

No Solace, 2018

Tracklisting:

  1. Residual Blight
  2. The Pallid Scourge
  3. Lost in Liminal
  4. Apocalypticists
  5. The Other Death
  6. On the Essence of Transformation

Line-up:

  • M – Keel, Gitaar, Bas
  • Darkside – Drums

Links: