Koyo – Koyo

Soms krijg je een album voorgeschoteld als redacteur waarvan je in eerst instantie echt niet weet wat je er nou mee moet doen. Het album van dit Engelse Koyo is zo’n album. Na de eerste minuten van dit album zet ik het maar weer af, omdat ik hier niet op voorbereid ben en de noemer waaronder mij dit toegeschoven is, de lading bij lange na niet dekt. Eerst maar eens wat achtergrond zoeken bij dit geheel, in ieder geval voor ik verder luister. Het blijkt te gaan om een vijftal heren uit Leeds, waarvan de muziek wordt omschreven als een kruising tussen Radiohead en Pink Floyd. Laten we nogmaals een poging wagen om het gelijknamige debuut te beluisteren met deze extra informatie.

De tweede keer valt het album dan ook een stuk beter en ontwaar ik composities die gelijkenis kennen met het lichtere werk van Porcupine Tree, meer ingetogen stukken die soms doen denken aan Radiohead en ook jazzy invloeden in bijvoorbeeld The Beauty In Loneliness. Hier hoor je een vijftal muzikanten aan het werk, die uitkomen voor hun invloeden, maar wel één geheel weten te smeden en dit doen op een bijzonder kundige manier. Veel gitaren dragen het album, aangevuld met duidelijk toetsenwerk en proggy invloeden, verweven door het geheel. De zang is licht ijl, redelijk hypnotiserend en lijkt op het eerste gehoor wat emotie te missen, maar maakt de muziek uiteindelijk toch ook compleet.

Dit is niet een album wat direct als eerste opduikt, maar voor de luisteraar met de breder georiënteerde smaak een album dat zeker het beluisteren waard is. De score die ik eraan hang, zal dan ook louter indicatief zijn en de meningen zullen rustig een marge hebben van +/- vijftig punten.

Score:  

75/100

Label:

88 Watt Records, 2017

Tracklisting:

 1. Strange Bird In The Sky
 2. Jettisoned
 3. The Beauty Of Loneliness
 4. Lost In The Kingdom
 5. Jouska
 6. Ray Of Sunshine
 7. What Is Mine
 8. Now I Understand
 9. Tetrachromat (Parts 1 & 2)
 10. Release

Line-up:

 • Huw Edwards – Zang, Gitaar
 • Jacob Price – Samples, Synths
 • Seb Knee – Wright – Gitaar
 • Dan Comlay – Bas
 • Tom Higham – Drums

Links: