Kosmokrator – First Step Towards Supremacy

Vorig jaar kwam het Belgische Kosmokrator nog met de geslaagde demo To The Summit, maar nu is het alweer tijd voor de volgende stap in de korte carrière van de band. De EP First Step Towards Supremacy laat de band in topvorm horen, hoewel de titel natuurlijk niet helemaal waarheidsgetrouw is. Kosmokrator maakt occulte death/black, maar laat het gros van de bands die deelnemen aan deze trend ver achter zich, door niet de zoveelste kloon van Incantation te worden.

Waar de demo nog een afgewaterde doch geslaagd gekopieerde versie van Bölzer leek te zijn, wordt met First Step Towards Supremacy een eerste stap gezet in de richting van een meer eigen geluid. Er kruipen ook wat voorzichtige Morbid Angel-achtige invloeden in de muziek, die het geheel een meer opgefokte sfeer meegeven. Het gebruik van keelzang en klankschalen, samen met atmosferische elementen op een synthesizer, maken dat het geheel wordt opgetild naar een nieuw niveau. Daarnaast worden er slepende, broeiende melodielijnen verwerkt in de uitgesponnen nummers, die de occulte sfeer tot epische hoogten brengen.

Wederom een geslaagd werk van deze Belgische band, dat tot de conclusie leidt dat het te hope is dat er met dit tempo wordt doorgewerkt, zodat we snel een album kunnen aanhoren. Het is hoog tijd dat we meer bands van dit kaliber krijgen vanuit de Lage Landen en laat Kosmokrator dan alsjeblieft op de voorhoede meelopen. Eén van de betere EP’s dit jaar.

a0786924084_2

Label:

Ván Records, 2016

Tracklisting:

  1. Initiate Decimation
  2. Death Worship
  3. KSMKRTRS III – Mother Whore
  4. Myriad

Line-up:

  • T. – Bas
  • E. – Drums
  • C. M. – Gitaar
  • M. – Gitaar, Vocalen
  • J. – Vocalen

Links: