Klont!! – Gallery Of Evil

Dames en heren, kom binnen, kom binnen! Laat de kinderen maar even doorlopen naar voren zodat zij alles goed kunnen zien en niks missen. Welkom in de Gallery Of Evil waar sommige van ‘s werelds meest zieke geesten in de schijnwerpers worden gezet! Zo ziet u hier recht voor u Maria van Swanenburgh, beter bekend als Goeie Mie en de Leidse Gifmengster! Verdacht van meer dan honderd vergiftigingen maar veroordeelt voor vijfenzestig van dergelijke feiten van wie er drieëntwintig overleden. Zowaar een wereldrecord als grootste gifmenger alle tijden!

En als u even naar links kijkt dan ziet u daar Fransico Garcia Escalero, beter bekend als El Matamendigos. Een Spaanse kannibaal, necrofiel en seriemoordenaar met ten minste elf slachtoffers.

Wie ik ben? Mijn naar is John Wayne Gacy, maar noemt u mij maar Pogo. Ik leid u rond in deze verzameling van ondeugende mannen en vrouwen, maar graag een beetje doorlopen want er is nog zo veel te zien! Trouwens, heeft één van jullie leuke jonge mannen zin om straks even een drankje bij mij thuis te drinken…? 

Het begin van deze recensie zou zomaar voor een nieuw album van de Amerikaanse seriemoordenaar liefhebbers Macabre kunnen zijn. Maar dit is toch echt een product van eigen bodem. Want dit is al de zesde release van de Nederlandse seriemoordenaar-enthousiastelingen Klont!! Deze Hollanders zijn in hun elfjarige bestaan dus een stuk productiever geweest dan hun Amerikaanse collega’s die in dezelfde tijd slechts één album uit wisten te brengen: Carnival Of Killers in 2020. De vorige release, EP Shed Sessions is zelfs nog niet eens zo heel lang geleden uitgekomen.

Laat ik maar meteen alle vergelijken met Macabre afwerken, daar kom ik niet onderuit en dan hebben we het maar gehad. De nummers van beide bands zijn over het algemeen kort en heftig en doorspekt met traditionele melodieën. Waar Macabre bijvoorbeeld het Oempa-Loempalied gebruikt voor de loopbaan van Jeffrey Dahmer in een chocoladefabriek, gebruikt Klont!! de tweede wals van Sjostakovitch voor The Strangler’s Waltz over Jack Unterweger. En die klinkt hier een stuk sfeervoller dan wanneer die feestneus van een André Rieu hem uit zijn strijkstok trekt. En uiteraard ontbreekt het traditionele circusthema in het nummer Pogo The Clown ook niet.

De muziek van zowel Macabre als Klont!! valt te beschrijven als brute death met flinke thrash- en grindinvloeden. Maar beide bands noemen het zelf murder metal. Ook qua band imago tappen beide groepen grotendeels uit hetzelfde (illegaal gestookte) vaatje: een flinke knipoog naar de redneck, moeras-hillbillies, compleet met groezelige lichaamsbeharing, geblokte overhemden en moordlustige bijnamen. Grappig detail is dan wel dat ook beide bands niet uit de Everglades van Florida komen. Macabre uit de industriestad Chicago en Klont!! hier een steenworpafstand van mij vandaan uit het Brabantse Beek en Donk. Al zou je kunnen bediscussiëren of dit toch niet het redneck/hillbilly gebied van Nederland is… 

Zover de overeenkomsten, maar wat brengt Klont!! ons zelf met deze Gallery Of Evil? Het album begint al stemmig met een ouderwets spookachtig intro waarin de meester van suspense, meneer Hitchcock, ons introduceert in de Music To Be Murdered By. Waarna het verhaal van Good Mie over ons heen wordt gestort. Het klinkt alsof je wordt gezandstraald! Heerlijk lomp, op volle snelheid en alle overdrive en distortion op standje elf! Opgenomen in hun eigen moerasland klinkt het heerlijk bruut. En wanneer het muzikale geweld sporadisch wegsterft is de veestapel ook nog te horen. Of was dat toch een echte pigsqueal van The Embalmer zelf…? Over het algemeen zijn de nummers kort; sommige duren nog geen twintig seconden, maar ja, als het verhaal verteld is, is het klaar natuurlijk. En aan moordenaars geen gebrek dus direct op naar de volgende. De teksten zijn soms wat lastig te volgen in de tornado van bas, drum en gitaar maar gelukkig staan die in het (mooi strak gesneden) CD-boekje. Prachtig artwork ook op en in dit boekje. Mooie hand getekende portretten van mensen die de moeite van een penstrook eigenlijk nog niet waard zijn. Een ware galerij van verdorvenheid! 

De conclusie? Fans van Macabre (de fans van Klont!! hoef ik het niet te vertellen) kunnen dit album blindelings aanschaffen, geen twijfel mogelijk! Zieke seriemoordenaars, zieke humor en ziek lompe muziek! Wat wil je nog meer? Meer! 

Score:

87/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Intro: Music To Be Murdered By
 2. Good Mie
 3. The Family That Slays Together
 4. The Strangler’s Waltz
 5. Feed Them To The Pigs
 6. Pogo The Clown
 7. Fourniret Is Dead
 8. Backpacker Murders
 9. El Matamendigos
 10. Queen Poisoner
 11. Bloody Bouncer
 12. Montague John Druitt III
 13. Man Of The Century
 14. Banquet Among The Corpses
 15. Killer Peacock
 16. The Red Spider (2022)

Line-up:

 • The Embalmer – Stemmen
 • Axewielder – Gitaar en extra zang
 • Mr. Moonshiner – Bas en schreeuwen in de achtergrond
 • Peepo The Clown – Drum

Links: