Kingcrow – The Persistence

2019 is al even onderweg maar The Persistence, het vorig jaar verschenen zevende album van de Italiaanse progmetallers Kingcrow, verdient het wat mij betreft toch zeker om alsnog besproken te worden op Zware Metalen.

Drie jaar geleden werd met het album Eidos de ‘Life’-trilogie afgesloten (waar ook In Crescendo en Phlegethon onderdeel van uitmaken). Voor het volgende hoofdstuk in de discografie van Kingcrow besloten de bandleden dat het tijd was om het bandgeluid een opfrisbeurt te geven en buiten de comfortzone te stappen. Voor het geluid van Kingcrow betekent dit dat het gitaargeluid, dat op het vroegere werk de boventoon voerde, meer ruimte maakt ten faveure van het toetsenwerk. Het geluid is wat gladder gestreken, vergelijkbaar met latere albums van bijvoorbeeld Leprous, maar de sfeer van de nummers doet ook erg aan het Anathema vanaf We’re Here Because We’re Here denken. Kort gezegd: minder metal, meer rock.

Dit nieuwe muzikale jasje past Kingcrow uitstekend en het levert op The Persistence tien progressieve rocknummers op die stuk voor stuk van een hoog niveau zijn en waarbij de muzikanten ondanks hun surplus aan technische bagage vooral in dienst van de nummers spelen. Hierdoor krijgt zanger Diego Marchesi alle ruimte om te laten horen wat een geweldige zanger hij is. Het is werkelijk schitterend om te horen hoe hij met zijn heldere, melancholische stem het prachtige Every Broken Piece Of Me uitdraagt. Een ander nummer dat opvalt is Night’s Descending, waar Daniel Gildenlöw als gastzanger een bijdrage levert. Maar eigenlijk doe ik de rest van de nummers tekort. The Persistence is namelijk van begin tot eind een waar genot om naar te luisteren en had zeker niet misstaan op mijn jaarlijst van 2018.

Score:

90/100

Label:

Sensory, 2018

Tracklisting:

 1. Drenched
 2. Closer
 3. Everything Goes
 4. Folding Paper Dreams
 5. The Persistence
 6. Every Broken Piece Of Me
 7. Devil’s Got A Picture
 8. Night’s Descending
 9. Father
 10. Perfectly Imperfect

Line-up:

 • Diego Marchesi – Zang / Lead & backing vocals
 • Diego Cafolla – Gitaar
 • Ivan Nastasi – Gitaar
 • Thundra Cafolla – Drums
 • Cristian Della Polla – Toetsen
 • Riccardo Nifosì – Basgitaar

Links: