King Diamond – Songs For The Dead Live

King Diamond is alweer diverse jaren actief op het podium nadat hij is hersteld van zijn driedubbele bypass-operatie in 2010 en hij lijkt als zanger in de vorm van zijn leven. Helaas blijft het nog wachten op nieuw studiowerk (zijn laatste studioalbum stamt uit 2007), maar in recente interviews van gitarist Andy LaRoque werd duidelijk dat de heren volop bezig zijn met schrijven om in 2020 met een nieuw album te komen. Om de tijd te doden is er het livealbum Songs For The Dead Live.

Tussen 2015 en 2017 tourde King met zijn band de wereld rond in het teken van het album Abigail, dat integraal werd gespeeld. Songs For The Dead bevat opnamen van deze tour en komt in diverse configuraties uit, waaronder BluRay, 2xDVD/CD en LP. Op de BluRay en DVD’s staan twee shows, namelijk die in The Fillmore in Philadelphia (2015) en het optreden op Graspop in 2016. Op de CD en LP staat de audio van de show in The Fillmore. Voor de review moet ik het helaas doen met alleen de audio. Helaas, omdat de vrijgegeven beelden van de optredens er veelbelovend uitzien.

Met de audio alleen is het voor King Diamond-fans echter ook volop genieten. Het geluid van Songs For The Dead is werkelijk om door een ringetje te halen en de geluidsregistratie laat een band in topvorm horen. De ritmesectie klinkt snaarstrak, het virtuoze gitaartandem LaRoque/Wead vuurt de ene na de andere solo af en King Diamond is, voor zover je van zijn stem houdt natuurlijk, geweldig bij stem. Daarbij bestaat de setlist tijdens deze tour ook uit louter topnummers. Naast het integraal uitgevoerde Abigail komen de beste nummers van de overige van de eerste vijf King Diamond-albums voorbij en Melissa en Come To The Sabbath van Mercyful Fate passeren ook de revue. Met Songs For The Dead kunnen fans van King Diamond er weer even tegen in afwachting van nieuw werk.

Label:

Metal Blade, 2019

Tracklisting:

 1. Out From The Asylum
 2. Welcome Home
 3. Sleepless Nights
 4. Eye of the Witch
 5. Halloween
 6. Melissa
 7. Come to the Sabbath
 8. Them
 9. Funeral
 10. Arrival
 11. A Mansion in Darkness
 12. The Family Ghost
 13. The 7 th Day of July 1777
 14. Omens
 15. The Possession
 16. Abigail
 17. Black Horsemen
 18. Insanity

Line-up:

 • King Diamond – Zang
 • Andy LaRoque – Gitaar
 • Mike Wead – Gitaar
 • Pontus Egberg – Basgitaar
 • Matt Thompson – Drums

Links: