Killswitch Engage – Live At The Palladium

Op 6 augustus vorig jaar streamden de metalcoregiganten van Killswitch Engage een concert op een plek die voor het vijftal als thuishaven zal aanvoelen: The Palladium in Worcester. Streamen, omdat liveconcerten destijds nog uit den boze waren in verband met een virus dat zijn littekens nog steeds wereldwijd achterlaat. Het speciale aan de registratie van deze avond, zeker voor de fans van de band, waren de twee volledige albums die integraal werden gespeeld, namelijk het in 2019 verschenen Atonement en de in 2000 uitgebrachte ‘self-titled’. Hoewel live-platen normaal gesproken voor mij gestolen mogen worden, maak ik voor een band als Killswitch Engage graag een uitzondering.

Over mijn eigen ego stappen blijkt dit keer dan ook zeker geen verkeerde keuze te zijn. Zelfs vastgelegd op een album hoor je vanaf de eerste seconde de vurigheid, spelvreugde en kundigheid door je speakers knallen. Aangezien de band aftrapt met Atonement en we dus Unleashed en Signal Fire als eerst horen, is de hand alweer snel gevuld. Hoewel ik nog steeds iedere keer benieuwd ben hoe Jesse Leach bij stem is, lijkt het zo onderhand wél een zekerheid te worden dat hij de melodieuze uithalen met een goed resultaat inlost. Niets meer dan respect dat de man ondanks de stemproblematiek in 2018 zo’n sterke comeback heeft gemaakt. Die progressie en verbeterslag hoor je vooral in ‘zijn’ nummer I Am Broken Too terug, want hoe ingetogen de track ook is, deze zanglijnen had hij in 1999 nooit kunnen halen. Ook in Sure As The Sun Will Rise en I Can’t Be The Only One valt zijn vocale prestatie in positieve zin op. Uiteraard ondersteunt lolbroek Adam Dutkiewicz hem continu, waardoor we tussen de nummers grappige opmerkingen te horen krijgen. Het maakt de beleving nochtans een stuk realistischer. Om de melodische arrangementen heen vinden we de standaard Killswitch-beukers terug zoals The Signal Fire (mijn favoriet van de plaat), The Crownless King en Take Control. Wie de muzikanten naast de frontman kent, weet dat zij de lat standaard hoog leggen. Muzikaal klinkt het allemaal tiptop in orde, evenals de uitstekende productie dat het luisterplezier absoluut ten goede komt.

Waar ik vooral ook naar benieuwd was bij Live At The Palladium zijn natuurlijk de live-uitvoeringen van de nummers uit 2000. Adrenaline-bommetjes zoals The Temple From Within, Vide Infra en Rusted Embrace hebben liefhebbers van Killswitch Engage zelden tot nooit live kunnen horen. Zie daar de toegevoegde waarde van dit schijfje. Niet dat je het gebrek aan keren spelen van de nummers terug hoort in het musiceren overigens, want het kwintet rammelt deze er net zo gemakkelijk doorheen. Drummer Justin Foley schittert weer met rake klappen en militaire precisie, zelfs na meer dan één uur ononderbroken metalcore knallen. Volledig in zijn element is de muzikant met de vette breakdowns in Soilborn en Numb Sickened Eyes. Het altijd goed presterende gitaartandem zorgt voor de puntjes op de i en als de geweldige afsluiter Just Barely Breathing met zijn tremoloriffs aan mijn besef knaagt dat de speelduur van 75 minuten gepasseerd zijn, weet ik zeker dat Live At The Palladium een blijvertje is. Daarnaast vind ik wel waardevol om te vermelden dat ook Jesse Leach wel raad weet met deze hekkensluiter. Wat een band, wat een zanger, wat een ritmesectie en vooral: wat een pareltje van een metalcorenummer blijft het!

Het integraal spelen van beide albums en het vastleggen van dit concert laat goed horen waarom Killswitch Engage zichzelf als een van de betere (of gewoon beste?) hedendaagse metalcoreband mag noemen. Hoewel mijn voorkeur naar het rauwe, oudere werk gaat omdat de band daar velen malen overtuigender klinkt met Jesse op zang, is er ook op het gemoderniseerde, recente werk niets af te dingen. Kom maar op maar het volgende concert mannen. Are we alive, or just breaaaaaathiiiingggg!

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

 1. Unleashed
 2. The Signal Fire
 3. Us Against The World
 4. The Crownless King
 5. I Am Broken Too
 6. As Sure As The Sun Will Rise
 7. Know Your Enemy
 8. Take Control
 9. Ravenous
 10. I Can’t Be The Only One
 11. Bite The Hand That Feeds
 12. Temple From The Within
 13. Vide Infra
 14. Irreversal
 15. Rusted Embrace
 16. Prelude
 17. Soilborn
 18. Numb Sickened Eyes
 19. In The Unblind
 20. Just Barely Breathing

Line-up:

 • Jesse Leach – Zang
 • Adam Dutkiewicz – Gitaar
 • Joel Stroetzel – Gitaar
 • Mike D’Antonio – Basgitaar
 • Justin Foley – Drums

Links: