Khemmis – Doomed Heavy Metal

Doooooooooom! Ik heb er weer een te pakken. Dit maal van het uit Colorado afkomstige Khemmis. Geen volledig album, maar een EP. Een plaat waar twee covers, drie live nummers en een heruitgave op staan. Met de catchy naam Doomed Heavy Metal presenteren de heren aan het publiek hoe zij anno 2020 klinken. Is het wat? En is het een voorbode voor een aankomend album? Laten we eens gaan luisteren.

Geen enkel nieuw materiaal: twee covers, drie live nummers en een heruitgave van een reeds eerder uitgebrachte single… het is toch best vreemd om zo een band voor het eerst te horen. Daarentegen zal men vast niet zomaar een willekeur aan tracks hebben uitgekozen en kan dit misschien worden gezien als een soort ‘best of’-EP? Hoe het ook zij, al gelijk vanaf de start ben ik verkocht!

Wie in de rock-en metalwereld kent hem niet? De legendarische rocker, Ronnie James Dio, is voor velen een inspiratiebron geweest. Zo ook voor Khemmis, dat zich met de opener op deze plaat waagt aan een cover van het geweldige Rainbow In The Dark. En wow, wat klinkt dit heavy! Mega zware gitaren en heerlijk warm klinkende leadpartijen. De cleane vocalen zijn hier ook uitmuntend gedaan. Het hele nummer krijgt een totaal andere vibe dan het origineel, maar dat is in dit geval zeer goed gelukt. En dan de uitvoering van de gitaarsolo’s, puur genot. Lekker hoor!

Cover nummer twee: A Conversation with Death (ook wel bekend als O Death). Een versie van een traditioneel, Amerikaans folknummer dat door Lloyd Chandler werd gespeeld in de jaren twintig van de vorige eeuw. Bij de start hoor je een prachtige harmonieuze samenzang van Ben en Phil, die vragen of Dood hen niet nog een extra jaar wil sparen. De klassieke doommetal komt hier aan bod en ik krijg daarbij een sterke associatie naar de klank van genregenoten, Apocalyptic Orchestra. Lichtelijk weemoedig (zeker met de lyrics erbij!), rauwe en laag gestemde gitaren en stevige slagen op de drums.

Dan volgt de heruitgave van Empty Throne. Het nummer start met een rauwe, haast HM2-achtige basriff (één van de weinige momenten dat Dan duidelijk aan bod komt), als vervolgens het nummer overslaat in een meeslepende compositie. De coupletten zijn heavy en de refreinen melodisch, wat een mooie balans met zich meebrengt.

De tweede helft van deze EP (of mini-album, zoals de band het zelf noemt) is gevuld met drie live-versies van nummers uit eerder repertoire. Te beginnen met Bloodletting, afkomstig van het album Desolation, daarna gevolgd door Three Gates (van het album Hunted) en er wordt afgesloten met The Bereaved (afkomstig van het debuut EP-en album). De nummers zijn keurig uitgevoerd en de kwaliteit houdt zich bijzonder goed staande tegenover de studioversies.

Zoals ik al zei, het is een ietwat vreemde manier om een band te ontdekken met een release als dit. Maar dat neemt niet weg dat ik diep onder de indruk ben van Khemmis! De zang is extreem goed, de sound is zo heavy als maar kan en de klank van de leadgitaren en gitaarsolo’s vallen precies in mijn straatje. Met Doomed Heavy Metal heeft deze doommetalband mij dan ook overtuigd en ik ben ontzettend benieuwd naar nieuw (en ouder) materiaal. Slim gedaan, mannen, om zo zieltjes te winnen.

Label:

Nuclear Blast, 2020

Tracklisting:

  1. Rainbow in the Dark (Dio cover)
  2. A Conversation with Death (Lloyd Chandler cover)
  3. Empty Throne
  4. Bloodletting (live)
  5. Three Gates (live)
  6. The Bereaved (live)

Line-up:

  • Ben – Zang, gitaar
  • Phil – Zang, gitaar
  • Dan – Basgitaar
  • Zach – Drums

Links: