Keys of Orthanc – Of the Lineage of Kings

Enthousiasme, werklust en vastberadenheid kan deze band uit Canada niet ontzegd worden. Opgericht in 2018 en elk jaar werd een album uitgebracht. Of the Lineage of Kings is dus nummertje vier in de rij en het is mij niet echt duidelijk wat Keys of Orthanc nu precies wil. Kijk, de Summoning en Tolkien link is overduidelijk, het eerste nummer is ronduit Summoning plagiaat en het artwork is Éowyn die de Witch-King doodt, maar daarna vliegt het alle kanten op. Collega Henri noemde Limbonic Art en Cradle of Filth, maar die laatste hoor ik er niet in. Limbonic Art komt wel terug, maar dan alleen het nieuwere werk, dus geen orkestrale toetsen en lange instrumentale stukken, maar meer klinisch en kil. De cleane zang doet mij onmiddellijk denken aan A Forest of Stars. Om het nog wat ingewikkelder te maken, de vorige release was compleet instrumentaal en voorzien van een fijne, warme synthdeken. En nu dus op Of the Lineage of Kings een vrij kille en schelle sound.

De eerste 3 nummers zijn op zich prima en vermakelijk, maar halverwege slaat het een beetje om. Een instrumentaal niemendalletje, twee nummers die niet fijn doorlopen (constant tempowisselingen) en het nummer I’ve Seen The Dragons Fly. Ik heb geen flauw idee of dit nu een geniaal nummer is, of uitermate lachwekkend. Of het überhaupt serieus is. Het had zomaar een stukje muziek uit The Hobbit kunnen zijn.

We zijn 38 minuten onderweg en er zijn een stuk of vier genres de revue gepasseerd en een dozijn aan bands die duidelijk van invloed zijn. Keys of Orthanc besluit om Of the Lineage of Kings af te sluiten met een cover van Caladan Brood, een ietwat mythische band die ooit in 2013 hun enige release uitbrachten. Vijftien minuten later is dan het einde van de cd aangebroken en hoewel het nummer best goed is, is deze cover vrij overbodig.

Conclusie: Luister eerst zelf maar even voordat je dit aanschaft. Wat mij betreft is het een ietwat teleurstellende opvolger van Unfinished Conquests

Score:

70/100

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Of the Lineage of Kings
  2. Shards of Narcil
  3. Her Mighty Heart
  4. To the Paths of the Dead
  5. The Last Alliance
  6. King of the Reunited Kingdom
  7. I’ve Seen the Dragon Fly
  8. Book of the Fallen (Caladan Blood cover)

Line-up:

  • Dorgul – Instrumenten
  • Harslingoth – Zang

Link: