Kaunis Kuolematon – Mielenvalta

Klak! Dat is het geluid dat er te horen is wanneer mijn onderste rij voedselmalers de bovenste exemplaren na een krappe zesenhalve minuut weer ontmoeten en daarmee het gapende gat in mijn gezicht doen sluiten. Wat is hier in satansnaam gebeurd? Wel, het eerste nummer is zojuist afgelopen van de nieuwe plaat van Kaunis Kuolematon. Wat een waanzinnige opening van dit nieuwe album Mielenvalta. Finse melodische death-doom in optima forma, daar valt je de bek wel even van open!

Allereerst excuses voor de onorthodoxe openingsalinea, maar het moet de totale overrompeling geweest zijn. Laten we beginnen bij het begin. Kaunis Kuolematon is een relatief onbekende Finse deathdoomband, die inmiddels toch ruim een decennium actief is en met Mielenvalta zijn vierde langspeler uitbrengt. Dat doet hij dus in de relatieve marge, ondanks dat dit een schoolvoorbeeld is van Fins hoogwaardig zwaar metaal. Wellicht dat de grote stroom aan Finse bands hier debet aan is, of mogelijk dat de Finse taal waarin Kaunis Kuolematon zijn muziek brengt toch een barrière is tot een internationale adaptatie. Dat laatste argument is overigens de grootste kul op aarde, aangezien het Fins de meest machtige overbrenger is van melancholische emotie en vergezeller van zwaar gitaargeweld.

Het ultieme bewijs vinden we ook weer op Mielenvalta. Kaunis Kuolematon heeft overigens twee zangers in dienst. Zo brengt vocalist Olli Saakeli Suvanto de zware grunts en ijzige screams, die worden afgewisseld door de heldere engelenzang van Mikko Heikkilä. Laatstgenoemde legt enorm veel emotie in zijn zangpartijen en weet hiermee tot op de ziel te raken. Ondanks dat het Fins hierbij voor onze oren niet te verstaan is, klinkt dit simpelweg prachtig. De wisselwerking tussen beide heren benadert de perfectie en zorgt voor een mooie balans tussen het duister en het licht.

Dan de muziek! Dit Mielenvalta brengt negen nieuwe nummers, die op één na allemaal boven de vijf minuten afklokken. Gemiddeld komt de speelduur zelfs ruim boven de zes minuten uit. Schier onmogelijk om dit allemaal in detail te behandelen. Iets dat collega Cor ook al constateerde op de fantastische voorganger Syttyköön Toinen Aurinko. Kaunis Kuolematon trekt namelijk ruim de tijd uit voor zijn composities en weet een grote verscheidenheid te brengen tussen de nummers, maar ook binnen de individuele muziekstukken. Hierbij wordt gewisseld tussen zware melodische deathpassages, slepende death-doom gitaarlijnen en atmosferische bakens van sereniteit. Hier ligt een lekker melancholische orkestratie overheen, waarmee de Finse treurnis nooit ver uit het oog wordt verloren. Het is wellicht boven alles echter de beklemmende intensiteit die dit Mielenvalta zo briljant maakt. Het album voelt als een spannende thriller, waar je constant op je hoede bent wat de volgende wending weer zal zijn.

Hoogtepunten vinden we doorheen het gehele album. We pakken hier echter even de krenten uit de Finse rijstpasteitjes. Zo is de opbouw in opener Surussa uinuva simpelweg waanzinnig, zeker wanneer hier vervolg aan wordt gegeven met een razende blackened passage. Probeer je kaken hier maar eens op elkaar te houden! Titelnummer Mielenvalta is na een lange inleiding loodzwaar, maar bevat in de middensectie dan weer prachtige hypnotiserende vrouwenzang. Maan varjoisan puolen pakt je volledig bij strot met zijn beklemmende sfeer, maar geeft aan het einde ook de nekspieren de kans om zich er mee te bemoeien. Aallot laat vervolgens een perfecte samenvatting horen van waar Kaunis Kuolematon voor staat en pakt alle elementen van de band in perfecte uitvoering samen.

Het hele album staat vol memorabele momenten en dat zorgt ervoor dat het geheel een zeer intense en meeslepende ervaring is. De eerste luistersessie was al goed, maar met meerdere draaibeurten wordt telkens meer duidelijk hoe goed dit album in elkaar zit. Alles staat op de juiste plek en is tot in de details haast perfect uitgevoerd. Dit is zondermeer wederom jaarlijstmateriaal. Het zou ook volledig terecht zijn, mocht Kaunis Kuolematon in bredere zin meer internationale waardering krijgen, aangezien dit Mielenvalta wederom een voltreffer is.

Score:

90/100

Label:

Noble Demon, 2023

Tracklisting:

 1. Surussa uinuva
 2. Elaevaeltae haudattu
 3. Peilikuva
 4. Mielenvalta
 5. Nyt olet poissa
 6. Maan varjoisan puolen
 7. Aallot
 8. Pahatar
 9. Hukkunut sydaen

Line-up:

 • Olli Suvanto – Zang
 • Mikko Heikkilä – Gitaar, heldere zang
 • Ville Mussalo – Gitaar
 • Jarno Uski – Basgitaar
 • Miika Hostikka – Drums

Links: