Kaunis Kuolematon – Syttyköön Toinen Aurinko

Aaaah, Finland: het land waar ik disc golf ontdekte nabij Helsinki, waar metal gewoon in de ‘top 40’ staat en actief op de radio wordt gedraaid en ook hét land met de meeste metalbands per inwoners. Met een haast onuitputbare lijst kent dit land een grote hoeveelheid bekende bands, zoals bijvoorbeeld Amorphis, Nightwish, Apocalyptica, Impaled Nazarene, Wolfheart, Turisas, Ensiferum, Wintersun, Him en niet te vergeten Lordi, de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2006. Vandaag de dag gaan we misschien wel een nieuwe band aan het lijstje toevoegen. Kaunis Kuolematon brengt namelijk het derde studioalbum uit, genaamd Syttyköön Toinen Aurinko (dit betekent: Laat de tweede zon oplichten).

Voordat ik aan mijn recensie begin, geef ik de lezers de volgende uitdaging: probeer de titel van het album uit te spreken en ga dan naar Google Translate om uit te zoeken hoe dicht bij je zat. Hilarisch! Maar dan nu even de serieuze hoed op, want wat de mannen hier nu uitbrengen..! Melodische doom/death metal heeft lang niet meer zo lekker geklonken.

Het liefst zou ik elke track voor de luisteraar ontleden, maar ik betrap mijzelf er op dat mij dit niet gaat lukken. Dit is zo’n album dat je in zijn geheel moet ervaren (ondanks dat deze compleet in het Fins is gezongen). Derhalve hou ik bij het benoemen van de hoogtepunten en dat zijn er een hoop! Te beginnen met de losse elementen: de veelzijdige grunts en screams van zanger Olli zijn uitermate smaakvol en de afwisselingen zijn tactisch geplaatst. Dit draagt bij aan de atmosfeer in de tracks maar ook zeker aan de dynamiek. Zijn ‘tegenhanger’ Mikko brengt daar tegenover een weemoedig doch prachtig stukje cleane zang wat in contrast met de zwaardere stukken haast hypnotiserend werkt. Een ander element wat de dynamiek complimenteert: het gitaarwerk. Melodisch, melancholisch en rondweg prachtig. De ene na de andere riff vloeit in elkaar over en er is geen moment te bespeuren waarop iets als knip-en plakwerk aanvoelt. Dan de drums en de basgitaar: zoals altijd de fundering en dat doen de heren meer dan uitstekend. Ingetogen op de juiste momenten, maar ook ‘van God los’ op de zware momenten. Dit alles wordt omarmd met het ‘warme dekentje’ van de orkestratie.

Persoonlijke favorieten zijn de titeltrack, Mustavalkoinen, Kylmä maa, Paha ihminen en de afsluiter, Hyvästi.

Dan de productie: om je vingers bij af te likken! Ontzettend goed gebalanceerd en vol van klank. Dat maakt het absorberen van alle tracks een zeer aangename ervaring. Het is absoluut goed geweest om hier een ‘cleane’ productie van te maken en de extra nagalm die met name bij de akoestische tussenstukken worden gebruikt heeft precies de juiste hoeveelheid. De mix is het beste te vergelijken met een vijfsterrenrecept van de beste chef-kok.

Ik zocht nog een goede plaat om deze bijzonder barre herst-en-wintertijden door te komen en dat gaat met Syttyköön Toinen Aurinko zeker wel lukken! Wat een fantastisch staaltje werk hebben de mannen van Kaunis Kuolematon hier afgeleverd. Alles klopt, alles werkt: over dit album is ontzettend goed nagedacht en is belachelijk goed uitgewerkt. Jaarlijstmateriaal bij uitstek!

Score:

90/100

Label:

Noble Demon Records, 2020

Tracklisting:

 1. Sub Idem Tempus
 2. Syttyköön toinen aurinko
 3. Hautajaiset
 4. Mustavalkoinen
 5. Kylmä maa
 6. Kuolevan surun alla
 7. Paha ihminen
 8. Särkynyt
 9. Hyvästi

Line-up:

 • Olli Suvanto – zang
 • Mikko Heikkilä – gitaar, zang
 • Ville Mussalo – gitaar
 • Jarno Uski – basgitaar
 • Miika Hostikka – drums

Links: