Katharos – Of Lineages Long Forgotten

Dit Zweedse viertal Katharos, heeft met Of Lineages Long Forgotten een vervolg geschreven op Exuvian Heraldry dat in 2016 in eigen beheer werd uitgebracht. Het Amerikaanse Willowtip Records, met een uitvalsbasis in Pennsylvania, brengt de tweede langspeler uit. Er is een link met een andere Zweedse band, Wormwood. De huidige drummer, Tatu Kerttula, masseert ook de drumvellen bij deze laatste. Waar Wormwood het melodische blackmetalpad bewandelt, stapt Katharos bewust het symfonischere pad af. De befaamde Necromorbus Studio van Tore Stjerna voorzag het geheel van een aangepast, wel uitgebalanceerd geluid.

Those Hornclad combineert de furieusiteit en innovativiteit van bijvoorbeeld een Emperor met de bruutheid en epiek van pak hem beet, een Dimmu Borgir. Het spreekt voor zich dat de heldenstatus die deze bands al bereikt hebben net te hoog gegrepen is voor deze vier Zweden. Nu, het is maar om je een idee te geven op welk pad je je gaat begeven. Feigned Retreat laat dezelfde basis horen. Ook in dit nummer hoor je het technisch vernuft dat bij elk bandlid aanwezig is. Jammer wel dat productioneel ervoor werd gekozen om de bas net iets te dof te laten klinken. Iets meer smerigheid, lees wat meer kletteren en het geheelgeluid had nog wat meer ballen gehad. Heerlijke solo wel in dit nummer die, verrassend genoeg, over een blastbeat wordt uitgesmeerd.

Het titelnummer begint extreem dreigend met een opbouwende keyboardpartij en een roffel op de drum alvorens dat de hel losbarst. De heer Kerttula weet perfect welke dynamieken waar te plaatsen. Is het een enorm snelle blast of een rollend dubbele bas, hij lijkt geen enkele moeite te hebben om deze juist te positioneren en erg strak uit te voeren. Ergens over halfweg valt de boel even stil en hoor je de bas wat eenvoudige fundamenten leggen, nochtans is dat maar luttele ogenblikken. The World Serpent’s Marrow heeft echt dat Emperor-karakter. De complexiteit in de riffs en keyboardpartijen komt bovendrijven en ook die typische aanslag wordt gebruikt. Vergeet dan ook niet te luisteren naar hoe alles mooi gelaagd, maar vooral ook erg passend, in elkaar glijdt. Hetzelfde valt opnieuw op in een nummer als I Waged War.

Fans van Emperor, Dimmu Borgir en vrienden kunnen deze nieuwe plaat van Katharos rustig aanschaffen. De heren zijn geen copycats en bewaken goed hun eigen grenzen. Ze stoppen er dan ook afdoende eigen elementen in.

Score:

75/100

Label:

Willowtip records, 2022

Tracklisting:

 1. Those Hornclad
 2. Feigned Retreat
 3. Of Lineages Long Forgotten
 4. The World Serpent’s Marrow
 5. Lay Yersinian Siege
 6. I Waged War
 7. Most Dread Portent

Line-up:

 • Tatu Kerttula – Drum
 • Christofer Sköld – Keyboard
 • Richard Annerhall – Gitaar, zang
 • Max Müssbichler – Gitaar, bas

Links: