Katalepsy – Terra Mortuus Est

Katalepsy uit Rusland, sinds 2003 veroorzaker van brutale slam/tech/gore/death met grooves en core. Je hebt ze mogelijk leren kennen via Zware Metalen, mogelijk ook via YouTube. Op YouTube passeert deze band regelmatig bij ‘best of’ series, waar een riff, slambreak of guttural expressie in een genrecompilatie terecht komt. Katalepsy heeft namelijk heel wat in huis en blinkt dan nog eens uit in hetgeen ze doen. Album nummer drie passeert opnieuw via Unique Leader Records.

Eerlijk is eerlijk, ik was wat ontgoocheld toen Gravenous Hour verscheen in 2016 en ik was niet alleen. De magie ontbrak om de ingrediënten op een dusdanige manier te combineren dat je je aandacht er bij hield tot het einde van het album en de fysieke partijen waren te ver uit elkaar liggend om enthousiast te blijven. Nu is dat toch even anders. Vier jaar heeft deze Terra Mortuus Est liggen marineren en het resultaat mag er zijn. Minder venijnig en veel stoerder en bruter dan zijn voorganger met bot en lomp spierballengerol tot gevolg. De vocalen worden bijna constant dubbel in de mix gezet, voor meer body en het gitaargeweld is welig tierend in plaats van eenzijdig ronkend. Terra Mortuus Est is daardoor een stuk aanstekelijker. Je hebt gewoon zin om je korte broek aan te trekken en al brullend mee de pit dynamiek te geven. Zelfs met de overdaad aan dubbele bassen (met de boxen op volle kracht krijg je het gevoel met de fiets over een kasseibaan te rijden) en veel meer tempo dan ooit tevoren slaagt de band er in om duidelijk herkenbare nummers uit te kotsen met net genoeg catchiness, techniek, groove/core-vibes en natuurlijk ook de kenmerkende slambreaks die nodig zijn om een album voldoende vettig te maken om te blijven plakken.

Na het beluisteren van deze plaat ben ik volledig heropgeladen, zoveel kan ik zeggen zonder overdrijven. Ik stel me wel de vraag of de brutaldeathmetalfan zit te wachten op zoveel pep, zoveel hardcore d-beat, zoveel snedigheid en tough guy hardcore in zijn favoriete extreme muziek. Mij kan het niet schelen. Dit is een verdomd diverse plaat die wel degelijk aan elkaar hangt met meer extreme cohesie dan ooit te voren. Fan!

Luistertip: integraal beluisteren, de volle vijftig minuten.

Score:

84/100

Label:

Unique Leader Records, 2020

Tracklisting:

 1. Closer than Flesh
 2. Night of Eden
 3. Those Who Rot the Souls
 4. The God of Grave
 5. Terra Mortuus Est
 6. Kings of the Underground
 7. Deep Down Madness
 8. No Rest No Peace
 9. From the Dark Past (They Come)
 10. Neonomicon III
 11. Land of Million Crosses

Line-up:

 • Anatoly Shishilov – Bas
 • Bauglir – Drums
 • Anton Garasiyev – Gitaar
 • Dmitry Dedov – Gitaar
 • Igor Filimontsev – Keel

Links: