Karg – Weltenasche

Deze Oostenrijker, heden ten dage opererend onder het pseudoniem J.J. en tevens lid van Harakiri For The Sky, begon Karg als een eenmansproject. Later trad hij ook met een live band op. ’s Mans leven wordt gekenmerkt door psychisch inzinken, waar hij met behulp van medicijnen doorheen komt. Soms schrijft hij zijn muziek onder invloed van medicijnen (Apathie) en andere keren juist wanneer hij vers is afgekickt (Malstrom). Het schijnt op dit moment weer goed te gaan met J.J. en het vijfde album is een feit.

Weltenasche telt acht nummers en duurt ruim zeventig minuten. Op papier lijkt dit een lange en zware zit, maar geloof me: als je het ondergaat, verlies je alle gevoel van tijd en wordt je meegevoerd op een ware stroom aan emoties en dimensies. Weltenasche bevat enkele typische blackmetalpassages, maar deze worden net zo makkelijk afgewisseld met akoestische stukken. Deze voeren je mee naar een gemoedstoestand waar je de ene keer depressief, dan weer euforisch en vervolgens manisch van wordt.

Een verdere beschrijving is eigenlijk zinloos en tart de fantasie. De muziek van Karg moet gewoon worden ondergaan. Hoe je eruit komt hangt vooral af van je eigen geestelijke gesteldheid. Iedereen die is blijven hangen in Noorse black metal van begin jaren negentig zal vinden dat Weltenasche weinig met black metal te maken heeft. Voor wie verder durft te luisteren, zal ontdekken dat dit een ware parel in het genre is.

Als persoon wens ik  J.J.  het allerbeste. Als muziekliefhebber wens ik hem een diagnose of drie uit de DSM-V (zou het toeval zijn dat deze op 1 januari jongstleden werd ingevoerd?) en zou ik hem het liefst de kliniek voor geestelijke gezondheid intrappen, zodat hij er met een nieuw meesterwerk als Weltenasche uit kan komen.

Label:

Act Of Propaganda, 2016

Tracklisting:Karg

  1. Crevasse
  2. Alles wird in Flammen stehen
  3. Le Couloir des Ombres
  4. Tor zu tausend Wüsten
  5. Spuren im Schnee
  6. Solange das Herz schlägt…
  7. …und blicke doch mit Wut zurück
  8. (MMXVI/Weltenasche)

 Line-up:

  • J.J. – Vocalen, gitaar, basgitaar, piano

Links: 

Score:

94/100