Kärbholz – Kontra

Sinds de Duitse rockers in 2006 met hun eerste ep naar buiten traden, volgde er elk jaar wel een album of ep. De laatste jaren zit er nog wel eens twee jaar tussen de releases. Vaak een indicatie voor het feit dat er meer en langer getoerd kan worden. Oftewel: het succes van Kärbholz is met het verstrijken der jaren gestegen.

Het nieuwste wapenfeit van Kärbholz zal daar zeker aan bijdragen. Temeer omdat het de band lukt om enkele nieuwe wegen in te slaan. Opener Nie Wieder sluit naadloos aan op eerder werk van de band en het daaropvolgende Ewig Leben zal het live erg goed gaan doen met haar meezingbare refrein. Dit is een stadion-rocker van jewelste!

Daarna Voegt Kärbholz enkele nieuwe elementen toe aan haar muziek. In Voran horen we een viool en dit instrument komt in Roter Wein nog een keer terug. In Rückenwind valt er zelfs een mondharmonica te horen. In alle genoemde nummers blijft de kracht van de rock overeind en tegelijkertijd blijven de melodieën al direct hangen. Halverwege het album staat het akoestische Voran, gezongen door gitarist Adrian Kühn. Hij beschikt niet over de meest krachtige stem en op het gebied van meerstemmigheid had hier meer in gezeten maar desondanks is dit wel een verfrissend nummer op Kontra.

Tegen het eind van het album staat dan nog Der Schwarze Schwan. Dit nummer krijgt na een akoestisch intro een verrassend harde wending waarbij het Kärbholz lukt om de melodie ten volle te benutten. Het is een nummer waar bands als Tonic of Travis patent op lijken te hebben en geeft aan dat Kärbholz zich kan meten met de groten der aarde in het rock-genre.

Score:

87/100

Label:

Metalville, 2021

Tracklisting:

 1. Nie Wieder
 2. Ewig Leben
 3. Niemals Fallen
 4. Laternlicht
 5. Ein Einsamer Ort
 6. Voran
 7. Schlaflos
 8. Roter Wein
 9. Rückenwind
 10. Der Schwarze Schwan
 11. Easy
 12. Leben Und Tod
 13. Vollgas

Line-up:

 • Torben Höffgen – Zang
 • Adrian Kühn – Gitaar
 • Stefan Wirths – Basgitaar
 • Henning Münch – Drums

Links: