Kampfar – Til Klovers Takt

Het Noorse Kampfar behoeft geen introductie. De heren trotseren de branding al sinds 28 jaar en brengen telkenmale erg sterke platen uit. De vorige, Ofidians Manifest uit 2019, herbergde een heel arsenaal aan bijzonder sterke blackmetalnummers. Het machtige Dominans is daarvan maar een sober voorbeeld. We weten allemaal dat Dolk en zijn vrienden andere prachtplaten geschreven hebben, maar laten we ons vooral concentreren op die plaat die nu voor ons ligt. Til Klovers Takt, plaat nummer negen in de rij, als we alleen maar de volwaardige albums tellen natuurlijk. Een trits aan singles werden al aan ons voorgesteld, en deze werden allen ook verzameld, hoe kan het ook anders, op deze plaat. Recentelijk trokken deze Noren samen met hun goede vrienden van Taake en Helleruin (part I) / Necrowretch (part II) nog over menige landsgrenzen met hun Northern Alliance tour en hield het Heilige Triumviraat halt in Kavka Zappa in Antwerpen en bij de broertjes de Nobel in Leiden.


Hoe dicht kan je staan bij de omgeving, de natuur waarin en waartussen je opgroeide. De heren van Kampfar brengen al langer de woeste, noeste omgeving rond Hemsedal en Hallingdal muzikaal en tekstueel tot leven. De video-clip bij het nummer Rekviem geeft evenzo een kijk op hoe de heren hun zwartste overpeinzingen trachten te vatten. Bijzonder interessant. Je begrijpt dan ook meteen waarom er soms wat gas teruggenomen wordt en er vooral gekozen wordt voor sfeerschepping. Nochtans loert de boosaardigheid en de furie ook gewoon om de hoek, daar niet van. Het is die afwisseling die het geheel wel doet smaken, enige afkruiding is niet van doen. Nochtans krijg je net dat er hier wel bij: cleane vocalen bijvoorbeeld, maar ook speelse drumdynamieken. Neem bijvoorbeeld het viriele spel op de cymbalen. Al die elementen vind je al terug op het eerste nummer, Lausdans Under Stjernene.

Die gekende oerkracht die Kampfar zo kenmerkt hoor en voel je in Urkaft. Eerst wordt er nog stevig op de grond gestampt om vervolgens met een heerlijke, dreigende riff aan te kondigen dat alles op barsten of ontploffen staat. Wat dan weer eerder ingetogen gebeurt. Schitterend! Een enorme bruutheid die naar je wordt gespuugd op een nummer als Fandens Trall. Het licht chaotische Flammen Fra Nord mag je niet afschrikken. Evenmin kunnen Rekviem en Dødens Aperitiff je alleen nog maar meer bedwelmen in die typsiche Kampfar-sfeer.

Opnieuw een bijzonder goede plaat van de Noren van Kampfar. Veel sleet zit er volgens mij toch niet op deze blackmetalmachine. Til Klovers Takt, wat niet meer zou betekenen dan op het ritme van de klaver, is verplichte aanschaf. Gelukkig zijn er meer soorten klaver dan dat er Kampfars zijn. Gewoon te herkennen uit de duizend.

Score:

85/100

Label:

Indie Recordings, 2022

Tracklisting:

  1. Lausdans Under Stjernene
  2. Urkraft
  3. Fandens Trall
  4. Flammen Fra Nord
  5. Rekviem
  6. Dødens Aperitiff

Line-up:

  • Dolk – Zang
  • Jon – Bas
  • Ask Ty – Drum
  • Ole – Gitaar

Links: