Kampfar – Ofidians Manifest

Het Noorse Kampfar heeft de gave om op elk album goed te zijn. Elk album is minstens een 75 op 100 waard en de achtste plaat, Ofidians Manifest, is opnieuw een voltreffer. Bandleider Dolk strooit samen met gitarist Ole weer met geniale riffs, met de kenmerkende Kampfar bas/drum combinatie op de achtergrond. De cleane zang is wat mij betreft sterk vooruit gegaan, met een nummer als Ophidian als beste voorbeeld. Naast goede albums, sterke riffs en een stabiele line-up, heeft Kampfar ook altijd wel een nummer waarvan je denkt: Waarom? Een opvullertje, een nummer dat er niet tussen past. Ofidians Manifest heeft dat echter niet! Er staan zeven geweldige nummers op, die de veertig minuten meer dan waard zijn. Agnete Kjølsrud zingt mee op Dominans trouwens.

Overigens was het lang de vraag of er überhaupt nog wel een nieuw album zou komen. Eind 2017 lag de band door diverse persoonlijke omstandigheden op z’n gat en leek het einde nabij. Een jaar lang was er geen tot weinig contact tussen de bandleden, waarna de dingen weer op hun plaats vielen. De chaotische aanloop naar dit album werd vervolgens verwerkt in het artwork, waar het afgehakte hoofd van Medusa staat voor de gekte die is afgesloten.

Het begin van Natt doet terug denken aan de periode van de eerste drie albums, toen het nog veel ruwer en misschien zelfs bombastischer was, om vervolgens te eindigen in een lekkere Enslaved-vibe. Erg goed nummer! Ten slotte nog wat aandacht voor het laatste nummer, Det Sorte, dat een fantastische opbouw en middenstuk kent. Het outro is alleen een beetje lang en onnodig, beetje jammer. Alsof er per se veertig minuten gehaald moest worden.

Goed, de heren weten hoe ze goede albums in elkaar moeten draaien en er is dan ook niks te klagen over de productie. Lekker zwaar, alles is duidelijk en de cleane zang is wat beter (lees: meer op de achtergrond) gemixt dan op eerdere albums. Om een lang verhaal kort te maken, de kans is groot dat Kampfar in mijn jaarlijst terecht komt.

Score:

88/100

Label:

Indie Recordings, 2019

Tracklisting:

 1. Syndefall
 2. Ophidian
 3. Dominans
 4. Natt
 5. Eremitt
 6. Skamløs!
 7. Det sorte

Line-up:

 • Dolk – Zang, drums
 • Jon Bakker – Bass
 • Ash – Drums, zang
 • Ole Hartvigsen – Gitaar, keyboard

Links: