Just Before Dawn – In the Realm of Ash and Sorrow

2021 was een klotejaar. Niet alleen vanwege het voor de hand liggende onderwerp, maar ook vanwege het heengaan van L-G Petrov (Entombed, Entombed A.D., Firespawn) en Sven Gross (Burial Remains, Fleshcrawl), twee Grote Meneren in de wereld der death metal. Goed nieuws was er ook. Just Before Dawn, kwaliteitsdeathmetalband rond de Zweed Anders Biazzi (Gods Forsaken, ex-Amon Amarth, ex-Blood Mortized) gooide er diep in december nog een EP uit om 2021 toch nog een beetje waardig af te sluiten. Het plaatje bevat een cover van Entombed en is opgedragen aan beide overleden broeders.

Het is mooi dat we 2021 toch nog met een glimlach konden afsluiten. De releases van Just Before Dawn zijn namelijk niets minder dan muzikaal goud. Het laatste album An Army at Dawn scoorde 97 (!) punten, exact dezelfde score (!!) als voorganger Tides of Blood. Al sinds het verschijnen van debuutplaat Precis innan gryningen, worden de albums van Just Before Dawn gemaakt door een kleine kern vaste muzikanten en een hele rits gasten. Anders Biazzi strikt vooral zangers, maar ook gitaristen en percussionisten zien hun bijdrages op de albums verschijnen.

Bijzonder weinig van dat op In the Realm of Ash and Sorrow. Naast Biazzi zelf bestaat de vaste kern alweer een tijdje uit gitarist Gustav Myrin en drummer Jon Rudin. Kapitein van de panzerdivisie is sinds vorig jaar Remco Kreft (Graceless, Soulburn), die zijn debuut maakt in de Just Before Dawn-gelederen. Als gastmuzikant is er maar één bijdrage te noteren: Kreft’s bandmaat van Gracless, Björn Brusse.

Het gebrek aan gastmuzikanten doet automatisch iets met de muziek van Just Before Dawn. Het is even wennen om vijf nummers op rij dezelfde zanger te horen, maar Kreft’s agressieve grunt past helemaal bij de overrompelende benadering die Just Before Dawn kiest. En dus tovert de band vanaf de eerste tonen van Waltzing Hummel een glimlach op mijn gezicht. Just Before Dawn voelt als een vertrouwde trui, een kop koffie na een lange dag thuiskomen of je hotelbed na een festival van drie dagen: dit is de shit. Dit is precies goed. Dit is… muzikaal goud.

De eerste drie nummers op deze EP zijn lekkere gooi-je-haar-in-het-rondbeukers, het titelnummer is echter het grootste juweel op dit album: het voor Sven Gross gemaakte nummer is een meeslepend meesterwerk dat je aandacht de volle 7:12 minuten vasthoudt, waarin Kreft vocaal excelleert en het gitaarspel subliem is. En het is juist dit nummer waaraan Brusse zijn gastbijdrage levert. De cover en tegelijkertijd het eerbetoon aan L-G Petrov is Drowned, afkomstig van het legendarische debuutalbum van Entombed uit 1990: Left Hand Path. En Just Before Dawn levert de bewerking als vanzelfsprekend perfect af.

Een fraaie toevoeging aan de discografie van Just Before Dawn dus, deze fijne EP. Een uitstekend debuut ook voor zanger Remco Kreft, die overigens voor het eerst in zijn loopbaan zijn gitaar terzijde legde op enkele solo’s na. Benieuwd hoe dat er live uitziet. Hopelijk kunnen we dat in 2022 ervaren.

Label:

Raw Skull Recordz, 2021

Tracklisting:

  1. Waltzing Hummel
  2. Bloodlands
  3. The Hours Before the Dawn
  4. In the Realm of Ash and Sorrow
  5. Drowned

Line-up:

  • Remco Kreft – Vocalen
  • Anders Biazzi – Gitaar, bas
  • Gustav Myrin – Gitaar
  • Jon Rudin – Drums

Links: