Jungle Rot – A Call To Arms

Een kleine vier (!!!) jaar geleden kreeg ik de impuls om een deathmetalalbum te recenseren en heb ik het gelijknamige album van Jungle Rot aangepakt. Een album dat aanvankelijk moest groeien, maar ik toch wist te waarderen naarmate ik het vaker ging luisteren. De band maakt anno 2022 nog steeds brute death met scheurende gitaren, zware drums en teksten over oorlog, de dood, moord, marteling en corruptie. Daar dan ook geen verandering. Maar wat brengt A Call To Arms ons dan wel?

In ieder geval wordt er geen intro gebruikt bij de titeltrack om een sfeertje neer te zetten, nee, dat wordt gelijk met een flinke dreun op de drums en een uitklinkend akkoord op de gitaren gedaan. Lekker energiek van start en al gauw op naar die lompe ‘oompa, loompa’ drums dat zo heerlijk door raust. Zanger Dave klinkt bij vlagen nog steeds als Piotr Wiwczarek (Vader) en de nieuwe drummer, Spenser (zit sinds 2019 bij de band), mag ook gelijk een compliment krijgen voor zijn strakke en nette drumkunsten.

De betere nummers vinden we bij de titeltrack, Genocidal Imperium, Vengeance and Bloodlust, Maggot Infested, Death Squad en Population Suicide. Dit zijn regelrechte bangers en zullen dan ook gegarandeerd voor wat stijve nekken en moshpits gaan zorgen. De prijs voor hardste track op dit album gaat naar Total Extinction, damn wat een begin! Heerlijk drumritme ook en hoewel dit het meest korte nummer op het album is,  heb ik hier mijn favoriet te pakken. De tracks die mij minder kunnen bekoren zijn Beyond the Grave (start van het nummer is wat zwak) en Asymmetric Warfare (vrij simpele compositie en dat verliest dan al wat sneller mijn aandacht) en Haunting Future .

Wat is er dan anders ten opzichte van het vorige album, dat ik toch een mooie zevenenzeventig punten heb gegeven? Nou, de productie lijkt een stuk gelikter te klinken, doch niet minder bruut. Met name de balans van alle instrumenten en de zang ligt ontzettend mooi op A Call To Arms, dus complimenten voor de productie. De melodieën klinken over het algemeen heerlijk zwaar en de drums zet een fundering neer van hier tot Tokio (niet meer laten gaan, die nieuwe drummer!). Hou ik het dan naast het vorige album, dan merk ik dat mijn aandacht iets sneller verslapt bij het luisteren van deze plaat. Nog steeds een ruim voldoende voor het nieuwe album van Jungle Rot en men kan dit alsnog met een gerust hart gaan luisteren.

Score:

72/100

Label:

Unique Leader Records, 2022

Tracklisting:

 1. A Call to Arms
 2. Beyond the Grave
 3. Genocidal Imperium
 4. Asymmetric Warfare
 5. Vengeance & Bloodlust
 6. Maggot Infested
 7. Death Squad
 8. Haunting Future
 9. Total Extinction
 10. Population Suicide

Line-up:

 • Dave Matrise – Zang, gitaar
 • James Genenz – Gitaar, basgitaar
 • Geoff Bub – Gitaar
 • Spenser Syphers – Drums

Links: