Jungle Rot – Jungle Rot

Het werd weer hoog tijd voor een deathmetalalbum. Toen ik op zoek ging naar dit genre in de redactielijst, viel mijn oog op het Amerikaanse Jungle Rot. De naam klonk tof en na wat onderzoek gedaan te hebben naar de band, blijken de heren ook nog eens oude rotten in het vak te zijn. Ik verwacht dan ook een goed potje herrie.

Het nieuwe album, Jungle Rot, is alweer het achtste studioalbum van deze mannen en is op 21 juli uitgebracht. Het telt maar liefst 38 minuten aan scheurende gitaren, zware drums en teksten over oorlog, de dood, moord, marteling en corruptie. Klinkt als een goed gerecht!

De opener, Send Forth Oblivion, gaat op volle kracht van start en heeft alle eerder genoemde ingrediënten. Het klinkt een beetje als een combinatie van death metal versus thrash metal. De zang van Dave Matrise doet mij meer denken aan die van Piotr Wiwczarek (Vader). Erg aangenaam!

De tweede track heeft een hoog ‘nek-breek-gehalte’ (headbangen dus) en pakt je bij de lurven vanaf de eerste noot. Het betere gitaarwerk is te horen in A Burning Cinder. Met een killer openingsriff en een lekker tempo in de rest van het nummer, betrap ik mijzelf er op dat ik niet stil kan zitten. Dit is dan ook mijn favoriet.

De rest van de nummers hebben een goede dosis death metal met een vleugje thrash. Het lompe Stay Dead, de brute solo in Glory for the Fallen en het heerlijk harde Twisted Mind grijpen mijn aandacht het meest. De vijfde track, Fearmonger, is ook een uitblinker, vanwege een additionele zanglijn. Dat is een leuke en welkome afwisseling, zo halverwege het album. Het muzikale geweld eindigt met een cover van Kreator. Grappig om dit nummer in een lage stemming te horen. De gitaren scheuren flink, met name als de gitaarsolo losbarst. Dit is best knap gedaan!

Het album heeft mij toch aangenaam verrast. Er waren meerdere luisterbeurten voor nodig om in de stemming te komen, maar na de tweede keer luisteren begon ik het steeds meer te waarderen. De gitaarlijnen zijn soms zeer eenvoudig, maar gaan meer dan eens over in een te gekke riff, waar beide gitaristen op een andere octaaf spelen. De stem van Dave is, zoals eerder genoemd, erg aangenaam en past hier goed bij.

Een hoog headbang-gehalte, toffe gitaarriffs, lekkere solo’s, vernietigende vocalen en harde drums: dit album is een recept voor metalheads door metalheads.

Score:

77/100

Label:

Victory Records, 2018

Tracklist:

 1. Send Forth Oblivion
 2. Delusional Denial
 3. A Burning Cinder
 4. Triggered
 5. Fearmonger
 6. Stay Dead
 7. Glory for the Fallen
 8. Pumped Full of Lead
 9. Twisted Mind
 10. Terrible Certainty (Kreator cover)

Line-up:

 • Dave Matrise – Zang, Gitaar
 • Geoff Bub – Gitaar
 • James Genenz – Basgitaar

Links: