Jointhugger – Surrounded by Vultures

Als je black metal zegt, zeg je Noorwegen. En iedereen kan binnen enkele tellen wel een dozijn black metal bandnamen opnoemen die afkomstig zijn uit het land waar de meeste diepvriespizza’s worden gegeten. In buurland Zweden is het aanbod van stoner bands een stuk groter. Toch heeft Noorwegen ook een aantal stoner bands die met hun kop ver boven het maaiveld uitsteken. Denk aan Kal-El, Saint Karloff, The Devil and the Almighty Blues. En dus Jointhugger die met Surrounded by Vultures zijn tweede album uitbrengt.

jointhugger - surrounded by vultures

De drie mannen van Jointhugger, opgericht in 2012, kwamen pas in 2020 met hun debuutalbum I am No One. De plaat, uitgebracht door Interstellar Smoke Records, werd erg goed ontvangen en geprezen om het zware en rauwe geluid. Zelf noemen de bandleden hun muziekstijl “heavy, cosmic, psychosonic forest doom straight from middle earth”, wat dat ook moge betekenen.

Inmiddels heeft het trio getekend bij het Zweedse Majestic Mountain Records en bracht voor dit label vorig jaar de EP Reaper Season uit. Zonder dat er nog een noot te horen was, was de EP in anderhalf uur helemaal uitverkocht. Naast de labelwissel is de band ook van drummer gewisseld. Adam Suleiman tevens drummer bij Saint Karloff (lees hier de recensie van Saint Karloff’s Interstellar Voodoo) heeft in 2021 de stokjes overgenomen van Daniel Theobald en is daarmee de zesde drummer. Op dit album speelt Theobald nog de drumpartijen.

jointhugger

Surrounded by Vultures is deel twee van een trilogie over het bestaan van  Jointhugger en het leven van de bandleden gedurende de afgelopen tien jaar. Ijkpunt is het, tot nu toe, instrumentale openingsnummer dat op elk album dezelfde titel, In Dire Need of Fire, heeft. In Dire of Need of Fire, Ch. 2, is het eerste nummer van Surrounded by Vultures. Wat precies de link is met zijn titelgenoot op het vorig album I am No One, is mij alleen niet helemaal duidelijk. Wel meteen hoorbaar is het verschil in geluid. Waar I Am No One grossierde in een zware en sterk vervormde sound, klinkt dit album een stuk warmer en lichter, bijna dromerig zelfs. Zonder dat het iets inlevert op de vele, dikke riffs die je om de oren vliegen. Het tweede nummer Midnight gaat over alcohol en de verslavende werking ervan: een alcoholist vertelt hoe deze zijn leven in verslaving ervaart in de hoop op beter leven. Dit nummer laat goed horen dat de band zich een geheel eigen en nieuw geluid heeft toegeëigend. De track heeft een prachtige gelaagdheid. Ingetogen geluid en dromerige zanglijnen van gitarist en zanger Nico Munkvold aan de ene kant. Aan de andere kant gitaarriffs die een file van 20 kilometer op de A2 zouden kunnen veroorzaken.


Het derde nummer, Empty Space, gaat over het verliezen van alle hoop en de volkomen leegheid die overblijft. Als je kan spreken van stoner ballads dan is dit een verrekt goede. Als Empty Space is afgelopen voel ik me ook even helemaal leeg. Godzijdank begint Delysid Rex. Hier keert de band even terug naar de recht toe recht aan stoner rock: dikke riffs, zware drums en een kleine hoofdrol voor het gruizige basgeluid van bassist Tore Pedersen. De eerste keer dat ik Delysis Rex hoorde was ik meteen zeer aangenaam verrast door het lompe gedrum van Adam Suleiman, dat mij bij vlagen deed denken aan het geluid van de Melvins. Surrounded by Vultures eindigt met The Calm. Ouderwets beuken en alle registers even los. Het enige nummer met een redelijk tot snel tempo, afgewisseld met veel breaks. The Calm vormt samen met Delysid Rex in zeventien minuten het hoogtepunt van het album. De gelaagdheid waar ik het eerder over had is ook in deze twee nummers goed te horen, variërend van bijna psychedelisch naar heerlijk lomp gebeuk.

Surrounded by Vultures is met geen mogelijkheid te vergelijken met de voorganger I am No One. De band heeft meer diepgang gecreëerd, klinkt soms sprookjesachtig, maar keert ook terug naar waar ze met hun debuut LP mee begonnen. Dat Noorwegen niet alleen een thuishaven is voor black metal bands bewijst Jointhugger’s Surrounded by Vultures met een dikke voldoende.

Score:

85/100

Label:

Majestic Mountain Records, 2021

Tracklisting:

  1. In Dire Need Of Fire Ch. 2
  2. Midnight
  3. Empty Space
  4. Delysid Rex
  5. The Calm

Line-up:

  • Nico Munkvold – Gitaar, zang
  • Tore Pedersen – Basgitaar
  • Daniel Theobald – Drums

Links: