Johansson & Speckmann – Edge Of The Abyss

Twee muzikale grootheden uit de death metalscene bundelen op Edge Of The Abyss voor de derde keer hun krachten. De heer Speckman is bekend van Master en Johansson kennen we natuurlijk van één van zijn veertien projecten en bands die ons meerdere keren per jaar verblijden met een cd. Toegegeven: kwantiteit gaat soms boven kwaliteit. Maar wat er op deze cd gebracht wordt klinkt kwalitatief erg goed.

Ook op dit derde werk is het old school death metal wat de klok slaat. Het neigt meer dan eens naar het oude werk van Obituary, neem ruwweg de eerste drie platen als uitgangspunt en je hebt een idee. Debet hieraan zijn vooral de hooks die er in de riffs worden gelegd en zowel de manier van zingen als de opbouw van de nummers.

De gitaren klinken lekker korrelig maar toch gedefinieerd en hier en daar steekt een chaotische invalshoek de kop op die het interessant houdt (The Last Witness Is Barely Alive). Maar dan hebben we Turn It Around al achter de kiezen. Een klassieker in de dop. Alle nummers hebben een kop en staart en het is goed om te merken dat de kwaliteit van de nummers in het algemeen en de riffs in het bijzonder dit keer van een hoog niveau zijn.

Beide heren lijken het beste in elkaar naar boven gehaald te hebben en het levert een cd op die ver boven de middelmaat uitstijgt. Mooi om te zien dat dit het eindresultaat is van twee oudgedienden die teruggrijpen op de stijl van begin jaren ’90. Een voorbeeld voor jonge bands die in dezelfde stijl willen opereren en een mooi eerbetoon aan tijden van weleer.

j_and_s_cover-200Label:

Soulseller Records, 2016

Tracklisting:

 1. Perpeptuate The Lie
 2. You’ve Stepped On A Dime
 3. Misantrophy
 4. Turn It Around
 5. The Last Witness Is Barely Alive
 6. The One The Alls Despised
 7. The Edge Of The Abyss
 8. A Concept
 9. Already In Disguise

Line-up:

 • Paul Speckman – Vocalen
 • Rogga Johansson – Basgitaar, gitaar
 • Brynjar Helgetun – Drums

Links:

Score: 85/100