Johan Wolfgang Pozoj – Birth of Pozoj

Johan Wolfgang Pozoj – Birth of Pozoj
Code 666 Records, 2011

Johan Wolfgang Pozoj, nog nooit van gehoord. De band komt uit Kroatië en heeft getekend bij Code 666 voor een trilogie. Birth of Pozoj is hierbij dan het eerste deel. Enig speurwerk en uiteraard het promomateriaal leert ons dat de eerste twee delen al eens zijn uitgebracht in eigen beheer. Dit is echter geen simpele heruitgave want het is geheel opnieuw opgenomen en er missen drie nummers. Toch weten de heren met de twee nummers die er wel opstaan een respectabele vierenvijftig minuten te klokken.

Met deze speelduur weten we al dat dit geen rechttoe rechtaan black metal zal zijn, nee het is post-moderne, avant-garde black metal, een hele mond vol dus. Het zal mij allemaal een worst zijn, zolang de muziek maar interessant is. En daar kan ik gelukkig bevestigend op antwoorden. Bellum Omnium Contra Omnes duurt een dikke dertig (!) minuten maar weet toch moeiteloos te boeien. Voorzichtig en kalm opgebouwde passages met fluisterstukken die uitmonden in echte black met goede screams en weer terug. Het kan hier allemaal. De afwisseling hierin geeft je het idee dat je naar een aantal passages luistert met een centraal thema. Queen Emeraldas brengt al veel meer black metal maar nog steeds voldoende kalmte ernaast. Goede riffs, blastbeats en stukken waarin we invloeden van ex-labelgenoten als Negurã Bunget terug kunnen vinden. Van tijd tot tijd dus meer folk georiënteerd maar dit doet absoluut niets af aan de kwaliteit van de songs.

Helaas is het na deze twee nummers over, en ik vraag me af hoe de hier weggelaten drie het geheel aanvullen. Al met al is dit een heel aardige release die mij doet uitkijken naar het volgende werk van deze band. Voor de meer openminded mensen hier zou ik zeggen: Probeer dit eens.

JWP-Cover
Tracklisting:

  1. Bellum Omnium Contra Omnes
  2. Queen Emeraldas

Line-up:

  • Filip Fabek- Guitar, Programming
  • Marko Balaban – Guitar
  • Ivan Borcic – Vocals
  • Slaven Milic – Bass Guitar
  • Luka Kovac – Drums

Links: