Jinjer – Micro

Het nieuwe jaar is begonnen, dus weer hoog tijd voor nieuwe herrie. Vorig jaar was een fantastisch jaar voor de metalscene, met geweldige releases, nieuwkomers, heruitgaven en collaboraties. Kan 2019 dit overtroeven? Het Oekraïense Jinjer doet daar in ieder geval een gooi naar met de nieuwe EP, Micro, welke op 11 januari verschijnt.

De female-fronted progressieve metalcoreband wordt omschreven als het best bewaarde geheim van Oekraïne. Of dat waar is, geen idee, maar ik kan mij daar wel in vinden. De band is opgericht in 2010 en heeft in eigen land al meerdere prijzen gewonnen voor de beste Oekraïense metalband, maar kreeg pas echt wereldwijde erkenning met de single Pisces. Vanaf dat moment loopt alles in een sneltreinvaart voor de heren en dame. De discografie bestaat tot nu toe uit twee EP’s en drie albums en heeft lovende recensies ontvangen van meerdere media. Zware Metalen was ook aardig te spreken over het album King Of Everything. Voegt de nieuwe EP Micro zich ook toe in de lijst van gewaardeerde herrie?

De nieuwe release bestaat uit vijf nummers verdeeld over ongeveer twintig minuten, wat genoeg is om de dorst van deze metaalhoofd te kunnen lessen (naast de fles water om de kater een beetje te onderdrukken). De opener windt er in ieder geval geen doekjes om en komt gelijk met de deur in huis vallen (twee spreekwoorden in één zin is eigenlijk een doodzonde, maar ik kon het niet laten). Stevige riffs en flink wat ‘groove’ vliegen om de oren, terwijl drummer Vladislav solliciteert naar nieuwe drumvellen door zijn krachtige slag. Tatiana verhult niets en straalt door haar fijne afwisseling tussen cleane zang en die vunzige grunt van haar. Zo rond de twee minuten word ik extra blij: daar is de eerste blastbeat! De vingertjes zijn nog wat stijf van de jaarwisseling, maar al gauw komen zij los als deze hard heen en weer schudden. Een zeer degelijke start!

Waar Jinjer voor mij altijd goed in slaagt, is in de afwisseling van tempo’s, melodieën en riffs, terwijl de atmosfeer in dezelfde setting blijft. Dit doet zij dan ook in de tweede track, gepaard met een hele hoop progressie. Polyritmische drumstukken geven mijn nek een zware tijd, evenals de zware riffs en een paar goed geplaatste dissonante akkoorden. En jawel, ook hier zit halverwege een geweldige blastbeat in en schreeuwt Tatiana de longen uit haar lijf. Een euforisch momentje!

De twee opvolgers op de EP zijn ook erg gaaf en horen we zelfs een stukje … rap (?) aan het begin van Teacher, Teacher! Verrassend, verfrissend en niet slecht uitgevoerd! De zangstijl in dit nummer doet mij een beetje denken aan Guano Apes (kennen jullie die nog?). Het is dan ook leuk om op de Facebookpagina van Jinjer te lezen dat een deel van Tatiana’s inspiratie van deze Duitse grootheden afkomstig is. De hekkensluiter en tevens titeltrack is een uitstekend voorbeeld dat deze formatie een hoop vaardigheden en creativiteit in huis heeft. De korte, instrumentale track sleept je mee in een prachtig stukje akoestisch gitaarwerk en een subtiel stukje drumwerk. Een perfect nummer om even bij te komen van de muzikale chaos en kort genoeg om de repetitieve akkoorden te appreciëren.

Voor mij is Jinjer echt een unicum en ook de eerste band die het presteert om mij naar metalcore, djent en groove metal te doen luisteren. Dit zijn namelijk niet echt genres waar ik gek op ben, maar de Oekraïners slagen er keer op keer in om mij van begin tot eind geboeid te houden. Het is met de EP Micro evident dat de muzikale creativiteit van Jinjer nog steeds evolueert en dat wij hier met een muzikaal stukje geweld te maken hebben die nog heel wat teweeg kan brengen in de metalwereld. Een zeer degelijke start van 2019!

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

  1. Ape
  2. Dreadful Moments
  3. Teacher, Teacher!
  4. Perennial
  5. Micro

Line-up:

  • Tatiana Shmailyuk – zang
  • Roman Ibramkhalilov – gitaar
  • Eugene Kostyuk – basgitaar
  • Vladislav Ulasevish – drums

Links: