Japanische Kampfhörspiele & Optimist – Flat Earthers Ball (Split)

Weer een stel muzikanten die de lockdown heeft doorstaan met het opnemen van nieuw materiaal. Ditmaal een Duitsgetinte split tussen Japanische Kampfhörspiele en Optimist.

De split start met drie liedjes van Optimist. De band trapt af met ijskoude d-beat. De plotselinge veranderingen moeten verbergen dat de band eigenlijk niet zoveel te vertellen heeft. Zelden heeft een snaredrum ook zo dof geklonken trouwens. Rechtschaffender Hass probeert meer ontwikkeling aan te brengen, en dat lukt redelijk. Het klinkt wat geforceerd. Vooral wanneer aan het einde van het liedje nog maar eens een coupletje wordt voorgedragen door de verder lekker vuig klinkende vocalen.

Aan de kant van Japanische Kampfhörspiele vinden we maar twee echte liedjes omdat de rest bestaat uit korte instrumentale tracks. Die twee tracks vallen nog redelijk in de smaak omdat de vocalen van Christian Markwald lekker zwaar bovenop de muziek liggen. Krieg der Pazifisten beschikt over het gebruikelijke arsenaal aan experiment, zonder death metal te schuwen. De instrumentale tracks zijn van een ander kaliber. Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen: geen reet aan. Traag, saai, nergens activerend en vooral onnodig. Een compleet gebrek aan testosteron, en ook een veel te aardige productie. Popmuziek. Ik zag trouwens later dat de band de tag ‘pop’ heeft toegevoegd op Bandcamp. De zelfkennis is in elk geval aanwezig. Natuurlijk hoor je hier experiment, het handelsmerk van de band, maar zelfs daarin is weinig finesse te horen in de vorm van audiofragmenten of slimme loopjes en drumpatserij. Weinig diepgang is hoorbaar, en dat is nu juist waarmee de band zich met de keuze voor dit soort instrumentale nummers had kunnen onderscheiden. Zeker waar het de drums betreft had ik meer creativiteit verwacht. Undone Science begint veelbelovend, maar verzandt daarna gelijk in een soort exotische mambo.

Aan de kant van Optimist krijg je bijna fantasieloze d-beat/hardcore te verwerken. Japanische Kampfhörspiele vult het creatieve gat met allerlei experimenten, maar die zijn niet half zo goed uitgevoerd en bedacht als de band zou kunnen. Een kleurloze split die niet meer dan redelijk is, en waar je best geen geld in steekt. Sommige bands gedijen gewoon beter temidden van een drukke levendige wereld waaruit frustratie kan worden getapt. Sluit ze een half jaar op, en er komt alleen nog maar saaie meuk uit.

Label:

Bastardized Recordings, 2022

Tracklisting:

 1. Die Anderen
 2. Erwachen
 3. Rechtschaffender Hass
 4. KRIEG DER PAZIFISTEN
 5. EMOTIONSERKENNUNG
 6. DICKGEDEALT
 7. UMWÄLZPUMPE
 8. UNDONE SCIENCE
 9. FAKEFOODIMPERIALISMUS
 10. HYGIENEBUNKER
 11. DIENSTVERWEIGERUNG

Line-up:

Japanische Kampfhörspiele

 • Christian Markwald – Vocalen
 • Martin Freund – Vocalen
 • Robert Nowak – Gitaar
 • Marco Bachmann – Basgitaar
 • Christof Kather – Drums

Optimist

 • Micha Schneider – Basgitaar
 • Frank Knöfler – Drums
 • Sascha Hemig – Gitaar
 • Kevin Otto – Vocalen

Links: