J.B.O. – Wer lässt die Sau raus?

J.B.O., oftewel James Blast Orchester, is toe aan de dertiende langspeler. Duitsers jawohl. Wer lässt die Sau raus? heet het werk. Letterlijk vertaald betekent dat zoveel als: ‘Wie laat het zwijn uit’. De ‘Sau raus lässen’ wil echter zoveel zeggen als de beest uithangen/losgaan/de snol in jezelf loslaten. Nou, kom maar op heren.

Tsja, deze band timmert al sinds de jaren ’80 aan de weg. De weg van de fun metal, comedy rock, glam, geef het een naam. Dit album is om het 30-jarige jubileum te vieren. Schijfjes met illustere titels als Killeralbum en Head Bang Boing gingen vooraf aan dit nieuwe album. De teksten zijn in het Duits, maar buiten de humoristische teksten is de muziek ook goed te pruimen. Muziek voor tijdens een pint of twee, niet meer, niet minder.

Heavy metal start met Überfall. Gelijk een goede binnenkomer. De songwriting is wat apart omdat halverwege het punky refrein ineens stilvalt. De opbouw komt weer bij het refrein uit. Mach noch Eins Auf is een variatie op Bella Ciao, wellicht is die klassieker bij de mainstream muziekluisteraars onder u ook bekend. Breakdowns met schapengeluiden en lalala-brallen. Hartstikke gezellig allemaal. Wie kent er nog Who Let The Dogs Out? Het nummer Wer lässt die Sau raus is de Duitse metalversie. Goedkope lol voor tijdens het drinken van een meter bier met een bockworst. MC Hammer‘s Can’t Touch This wordt gepersifleerd met Weil’s Quatsch Ist. De humor van al deze bewerkingen ontgaat mij enigszins. In Meinem Kühlschrank Brennt Noch Licht is een prachtige ballad over het einde van het feest. Een trouwerij komt voorbij met Hochzeitspunk (lekker nummer trouwens, al duurt het maar twintig seconden), en Hochzeitsmarsch. En ja hoor… Het mondt uit in Heavy Metal Baby. Een lofzang op de geboorte van, jawel, een heavy metal baby. Het laatste nummer is een lofzang aan bier. Hallo Bier. Werkelijk ontroerend.

De tweede helft zit net een stukje vrolijker en geiniger in elkaar dan het eerste deel van het album. Als je geen Duits spreekt, kan je deze overslaan. De humor wordt leuker naarmate er meer alcohol in je bloed zit. Onschuldige flauwe humor in de vorm van vrolijke metal en rock. Ieder z’n ding.

Score:

80/100

Label:

The Rock Online, 2019

Tracklisting:

 1. Überfall
 2. Mach noch eins auf
 3. Wer lässt die Sau raus?
 4. Hoffen und Bangen
 5. Durst
 6. Depp
 7. Weil’s Quatsch ist
 8. Schlimmer geht immer
 9. Die beste Stadt der Welt
 10. In meinem Kühlschrank brennt noch Licht
 11. Happy Birthday
 12. Hochzeitspunk
 13. Hochzeitsmarsch
 14. Heavy Metal Baby
 15. Hallo Bier

Line-up:

 • Vito C. – Vocalen, gitaar
 • Hannes “G.Laber” Holzmann – Vocalen, gitaar
 • Ralph Bach – Basgitaar
 • Wolfram Kellner – Drums

Links: