Ivar Bjørnson & Einar Selvik – Hardanger

Het is alweer een tijdje geleden dat Ivar Bjørnson (Enslaved) en Einar Selvik (Wardruna) in hun vikingschip stapten om op plundertocht te gaan. Het magistrale Hugsjá stamt namelijk alweer uit 2018. Dit werd voorafgegaan door Skuggsjá uit 2016. Op deze EP Hardanger richten ze zich op de mystieke geschiedenis van de Noorse plaats met dezelfde naam.

In de twee nummers die op deze EP staan worden we in een walkurenvlucht meegenomen naar de mysterieuze Noorse bergen en fjorden. De volledige Enslaved-bezetting heeft aan de productie meegewerkt. Het nummer waar deze EP naar is vernoemd (Hardanger dus) zit bomvol diepe geluidslagen die samen makkelijk de soundtrack zouden kunnen zijn van een Vikings-achtige serie. Naast de stem van Einar Selvik, krijgen we ook die van Lindy-Fay Hella te horen. Een stem die we ook zouden kunnen kennen van Wardruna. De focus van het nummer ligt echter op het indringende percussiewerk.

Het tweede nummer is Heim Til Yggdrassil. Dit is een herbewerking van het nagenoeg gelijknamige Enslaved-nummer. Zoals je zou verwachten, is de tekst hertaald naar het Noors en worden er volop folkloristische instrumenten gebruikt. De stem van Einar Selvik klinkt even ernstig en imponerend als altijd. Alle muzikale elementen vallen goed op hun plek. Alleen de keyboard-achtige klanken die we te horen krijgen klinken iets te modern, wat afdoet aan de authentieke sfeer die de rest van het nummer oproept.

Hardenger is een leuke EP voor tussendoor. Ik zou liever een volledig album te horen krijgen, maar twee nummers is beter dan geen nummers. Hopelijk is dit voor beide heren een aanzet om snel weer dat schip in de duiken, want dit smaakt naar meer.

Label:

Norse Music, 2021

Tracklisting:

  1. Hardanger
  2. Heim Til Yggdrassil

Line-up:

  • Ivar Bjørnson – Vocalen, gitaar, bas, keyboard, samples
  • Einar Selvik – Vocalen, harp, lier, hoorn, fluit, percussie, elektronica

Link: