Israthoum – Arrows from Below

Het Nederlandse blackmetalgezelschap Israthoum heb ik in 2012 kennen met Black Poison and Shared Wounds. Meteen verkocht. Ik bedoel daarmee dat ik meteen verkocht was. Heel erg degelijke mix van een variëteit aan blackmetaldegustaties, maar ook een hoeveelheid originaliteit en herkenbaarheid, identiteit, progressiviteit. Hoog tijd voor meer van dat. Channeling Death and Devil uit 2017 heb ik gemist, shame on me. Deze mis ik niet.


Heel opgetogen kan ik zeggen dat Israthoum meer van hetzelfde brengt als voorheen. Alle -teiten op een rijtje. Alleen werd de black metal nog verder uitgediept, kreeg het productioneel een bredere range mee (vooral in het departement van de lage frequenties is er een aangroei van toonaarden). De composities zijn opnieuw heel gelaagd, doordacht en uitgekiend uitgevoerd. De Portugese achtergrond van de muzikanten krijgt een doorgang in de artistieke ceremoniële stukken, terwijl Franse midtempo orthodoxe black (de baslijnen incluis) en Scandinavische oudschoolse invloeden (Emperor en Grand Declaration Mayhem) alomtegenwoordig zijn. En toch blijft het een verhaal met een zwartrode draad die een album lang als een schaduwprogramma blijft draaien. Latente dreiging van schimmige neurose en Gregoriaans aandoende verdoken koorzang die flashbacks oproepen aan momenten van nyctofobie, op het randje van doomblack, dwalend doorheen schemeringen uit tijden waar maanlicht een gunst van de natuur was.

Arrows from Below is een kenniscentrum van black metal, zonder exceptionele kenmerken. Desondanks blinkt het uit in zijn orthodoxe, beheerste creativiteit die nu ook productioneel extra diepgang meegekregen heeft. Veroordeeld tot de ondergrond, nog steeds, omwille van het ontbreken van goed in het gehoor liggende garnering, al zal dat de band worst wezen. Geen klagen langs deze kant. Integraal in te nemen voor optimaal resultaat.

Score:

81/100

Label:

New Era Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Litany of Spite
  2. Bracu Magistrïs
  3. Ascetic Temples
  4. Laetetur Cor
  5. Adlivun
  6. Tuam Vocavit

Line-up:

  • Tiúval – Drums
  • W.uR – Gitaren
  • VxInfr – Keel, Bas

Links: