Israthoum – Black Poison and Shared Wounds

Israthoum – Black Poison and Shared Wounds
Daemon Worship Productions, 2012

Net voor mijn onvoorziene zomerstop kwam een schijf op mijn tapijt te liggen. Die gehele zomerstop was hij niet weg te denken uit de cd-lader van de wagen. Ondanks de verzengende hitte werd de blazende black me nooit teveel, hoe vermoeiend dat ook moge zijn. Israthoum zou van origine Portugees zijn maar is nu in Nederland aanbeland. Een goede zaak lijkt me.

Het is enigszins moeilijk om een rode/zwarte draad te trekken door de black van deze band. Israthoum klinkt rauw Noors met een vrij brutale sound (drums), terwijl de atmosfeer een ijle Finse occulte pagan sound weergeeft, inclusief bevreemdende overgangen en kleine valse plotwendingen (zeker op bas). Ik ontwaar vele geluiden, maar deze steken er voor mij bovenuit. De vocalen zijn nergens overdone en gaan richting Noorwegen, met een lichte vorm van neurose en progressiviteit (LICHT!) in zich. Het levert een mix op van originele (in beide betekenissen van het woord) black zonder een blik orthodoxo opengetrokken te hebben. Hier en daar nog een ouderwets Dissection-melodietje voor de herkenbaarheid en hoppa, prima schijf in de binnenzak.

Zeker proberen dus, dit gedoe. Ook Franzosen-black liefhebbers moeten dit aankunnen. Ik ga trouwens meteen Monument of Brimstone checken, zoals ik ex-collega Count Usher drie jaar geleden na zijn review beloofde.

Tracklisting:

Israthoum

 1. Necromancer’s Fugue
 2. The Unravelling Traveller
 3. The Presence, the Baying
 4. Burning the Sephiroth
 5. Devil Bacchus
 6. A Birthmark of Unexistence
 7. Procession of Demented
 8. Eradication Psalm

Line-up:

 • Arvath – Drums, Vocals, Bass, Guitars, Keys
 • VxInfr – Vocals, Bass, Guitars
 • W.uR – Vocals, Bass, Guitars, Keys

Links: