Isotopes – Fractures

Soms, heel soms neem ik eens de tijd om in mijn mobiele telefoon, meer precies, in de muziekbibliotheek te gaan grasduinen. En alzo kom je wel eens verloren diamantjes tegen. In 2016 bracht dit uit Sydney afkomstige en dus Australische viertal, Isotopes, al een EP uit met de titel Lost. Nu, zo verloren klinken ze niet, want ze brengen oerdegelijke melodisch metalcore. Op dit hebbedingetje staat een pareltje met als titel Poisoned Autumn, onmiddellijk te checken.

Tijdens het grasduinen kwam ik dus deze band tegen en stelde ik met de vraag of ze niks nieuws zouden uit hebben, het is immers alweer drie jaar na 2016. En jawel hoor Isotopes heeft ergens in mei van dit jaar, opnieuw, een EP in elkaar gestoken, Fractures is de titel. Hier en daar zijn er wat gastvocalen te vinden. Deze van James Deberg van Thousand Below op het nummer Dead Soul hadden ze voor mijn part mogen schrappen, maar die van Bradley Walden (Emarosa) zijn wel erg goed en bijdragend, deze vind je terug op het best nummer van de EP, RIP.

Je krijgt zes emotioneel geladen metalcorenummers te horen. Kort maar krachtig en met een beest van een productie. Zeker die afstelling van de bas is megavet, lekker alles wat je wilt! Je krijgt ook pompende en beukende drums te horen naast die krachtige, kletterende baslijnen, tevens scheuren de gitaren alsof het een lieve lust is en leggen ze ook de nodige melodie op tafel. De zang is bij wijlen teder en zacht dan weer agressief alsof de pitbull van de buren aan je broek hangt. Op de juiste plaatsen passeert een weldoordachte sample. Vet man!

Dit EP’tje is zeker het uitchecken en aanschaffen waard. Ik stel me de vraag hoe het komt dat deze getalenteerde verzameling Australiërs nog niet opgepikt is door een groter label, op Arising Empire zouden ze in ieder geval niet misstaan.

Label:

Eigen beheer, 2019.

Tracklisting:

  1. RIP
  2. Leach
  3. No Apology/ No Forgiveness
  4. Dead Soul
  5. I Never Should Have Left You In
  6. Bright Eyed Girl

Line-up:

  • Justin Miller – zang
  • Joshua Wood – gitaar
  • Daniel Oxford – bas
  • Hamish Gibson – drum

Links: