Isotope – Isotope Compilation

De Bay Area hardcoreband Isotope brengt een compilatiewerk uit op cassette. Het zijn negentien tracks die een aantal EP’s en LP’s bevatten. Het betreft het volledige album uit 2019, 2017’s Wake Up Screaming EP, 2015’s Midnight Soldier, en de debuutdemo Final Wind Of Mercy. 

Een bekende band is het geenszins. Dit heeft te maken met het feit dat de band vrij doorsnee hardcore punk uitkraamt. Veel dynamisch cymbaalwerk, redelijke riffs, en iemand die zo hard mogelijk probeert om zijn weggelopen hond terug te roepen. Althans, ik versta de teksten niet, maar de man is vrij serieus wanneer hij zijn verrookte Engelse pubvocalen opzet. De band laat menigmaal de melodieuze crustpunk de richting bepalen, waarin de gitaristen samenwerken. Deze ontwikkeling is pas recent, want je hoort het vooral terug op het volledige album, waarmee deze compilatie aftrapt.

Manic laat horen dat de band er melodieuze solo’s doorheen knikkert. Het is niets wat u nog nooit eerder heeft gehoord. Het is met veel bombarie uitgevoerd. De band varieert ook, bijvoorbeeld op de intro van Godless Blade. Daar wordt rustig opgebouwd waarna d-beat en de typische roepzang invallen. De Wake Up Screaming EP weet potjes te breken, met een eigen gezicht. De productie klinkt een stuk frisser dan het volledige album. Ook de zang klinkt hier minder kapot en de riffs klinken geïnspireerd. Het drumwerk spreekt eveneens aan, met een zeer dynamische aanpak, die de rock ‘n rollriffs volgen. De debuut EP is het minst interessant met veel meer punkinvloeden. Classical Mess is zelfs enigszins lachwekkend door het herhalende thema. Final Wind of Mercy doet wat meer heavy/speed metal aan en dat vertaalt zich in veel geshred en een hoog tempo.

Dit is een leuke kennismaking met deze types uit de hardcore-ondergrond van de westkust van de Verenigde Staten. Isotope Compilation laat horen dat de discografie tot zover vrij consistent is, en het aantal missers beperkt is. De meeste songs hebben wel een leuke twist of een eigen karakter. Het maakt dat het geen straf is om deze negentien nummers uit te luisteren. De afwisseling tussen de verschillende fases is bovendien duidelijk hoorbaar, en geeft een leuke afwisseling. Als je ergens wil beginnen raad ik de rock ‘n rollende Wake Up Screaming EP aan. Inclusief een best aardige Anti Cimex cover.

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

1. Departed
2. Manic
3. Dream Thief
4. Bloody Dove Of Peace
5. Not So Distant
6. Godless Blade
7. Pleasure Convenient
8. Phoenix Ashes
9. Wake Up Screaming
10. Blinded Insanity
11. Breath Of The Sun
12. Only In Dreams
13. Midnight Soldier
14. Final Wind Of Mercy
15. Classical Mess
16. Pleasure Convenient
17. Dream Thief
18. Phoenix Ashes
19. Wreckage

Line-up:

  • Zone Tripper – Vocalen
  • NikkiSikki – Gitaar
  • K.P. – Gitaar
  • Bazzy – Basgitaar
  • CLZA – Drums

Links: