Iron Maiden – Nights of the Dead, Legacy of the Beast: Live in Mexico City

Het veertiende live album van Iron Maiden is een feit. In 2018 begon de band met zijn meest recente tour, welke gelinkt werd aan de free-to-play game die een jaar eerder al werd uitgebracht voor Android en Apple toestellen, genaamd Legacy Of The Beast. De visuele wereld die voor die game werd geproduceerd en gebaseerd is op het iconische artwork uit de geschiedenis van de band, werd daarmee ook bepalend voor de thematiek van de nieuwe podiumpresentaties. Alles werd nog grootser en nog kleurrijker dan ooit tevoren. De toer, die omgedoopt werd tot de Legacy Of The Beast Tour, bestaat uit vele klassiekers uit het rijke oeuvre van deze Britse trots, maar krijgt deze keer ook nummers terug in de setlist die al lange tijd niet meer zijn gespeeld. Hierbij is de show feitelijk opgedeeld in twee thema’s, aangevuld met een toegift van verplichte klassiekers. Deze thema’s zijn oorlog en religie, maar de toegiften vormen aldus Bruce Dickinson in zekere mate ook een thema: hel.

Het eerste deel van de tour vond plaats in Europa in de zomer van 2018, en ik had de eer de band eerst in topvorm te mogen aanschouwen in het geweldige Berlijnse amfitheater naast het Olympisch Stadion, de Waldbühne. Twee weken later zag ik ze weer, maar dit keer in het niet zo fraaie Gelredome. Desalniettemin bleef het genieten geblazen, dankzij de voortreffelijke setlist. Zo maakten ook collega’s Remco en Jurgen nog een mooi verslag van die dag dat de Britse metalhelden met hun spitfire neerstreken in Arnhem. Een jaar later mocht vanaf midden juli tot en met oktober Noord- en Zuid-Amerika ervaren wat we in Europa al hadden meegemaakt in 2018. En daarvan hebben we nu de eerste officiële liveopname. Dat deze zou komen is natuurlijk geen verrassing: sinds de reünie met Bruce Dickinson in 1999 werd van de meeste tournees wel een live registratie uitgebracht.

Maar waar deze normaliter vergezeld gaat met beeldmateriaal op DVD, is deze Nights of the Dead, Legacy of the Beast: Live in Mexico City op het moment alleen nog als geluidsdrager te verkrijgen. En dat is ook zeker geen verrassing, aangezien de tour nog niet voorbij is. In de zomer van dit jaar zou Iron Maiden alles nog zeker één keer opentrekken voor een stadion/festivaltoer, maar we weten hoe dat afgelopen is. Echter is de band optimistisch en staan voor de zomer van 2021 alweer volop data gepland. Nu heb ik hier een hard hoofd in – vaccin of niet -, maar als zoethoudertje is deze liveregistratie al een lief gebaar van de band. En het is meteen één van m’n favoriete livewerken van Iron Maiden geworden, sinds Death On The Road uit 2005.

Nights Of The Dead is opgenomen tijdens de drie optredens die de band gaf op 27, 29 en 30 september 2019 in het Palacio de los Deportes in Mexico Stad. Het opent met de bekende speech van Winston Churchill en iedere fan van de band weet dat het de inleiding is van Aces High. De bandleden mogen inmiddels oude rotten zijn, maar ze klinken nog net zo energiek als altijd. Op het netvlies staat de nog altijd rondrennende en springende Bruce die met zijn pilotenhelm het hele podium van links naar rechts afgaat. Het blijft bewonderenswaardig hoe weinig zijn stem aan kracht heeft ingeboet in de afgelopen twintig jaar. De hogere uithalen klinken weliswaar heser en natuurlijk worstelt hij iets meer tijdens zijn eenenzestigste levensjaar, maar het is zijn grovere ‘reüniestem’ die we inmiddels gewoon ook gewend zijn. En laten we zeker ook zijn overwinning op keelkanker niet vergeten! Van de Battle Of Brittain stoten we door naar het Adelaarsnest en luidt Nicko McBrain – strak als altijd – Where Eagles Dare in. Na een afwezigheid in de setlist van maar liefst vijftien jaar klinkt dit nummer nog net zo stoer als altijd. Geluidstechnisch gezien staat Nights Of The Dead ontzettend lekker in de mix, hoewel het publiek soms iets te kunstmatig gemixt lijkt te zijn. Maar goed: ik was er niet bij. Alle instrumenten staan in ieder geval mooi in balans.

Vanuit de Tweede Wereldoorlog gaan we een paar decennia naar voren en belanden we in de Koude Oorlog met Two Minutes To Midnight. Met toen nog de idiote Koning der Leugens Donald Trump stevig in het zadel van het Witte Huis voelde het nummer soms actueler dan ooit. Two Minutes To Midnight, we hebben het nummer al honderd keer gehoord en het staat op menig liveplaat van deze band, maar het blijft voortreffelijk klinken. Het is heerlijk om de bas van Steve Harris zo goed te horen, maar ook Nicko blijft de show stelen. Het volgende nummer is een stuk opvallender en wordt kort maar krachtig door Bruce ingeluid: ‘the movie was Braveheart, the story is true. It’s called The Clansman’. Ik kan liegen wat ik wil, maar het eerlijke verhaal is dat de tranen van vreugde over mijn wangen rolden tijdens de opening van dit nummer in Berlijn. Zondermeer één van de beste nummers uit een voor mij nog altijd ondergewaardeerde tijd van de band. Het spreekt voor zich dat Bruce dit nummer eer aan doet, maar ook dat The Clansman toch wel echt een publiekslieveling geworden is. De oorlog is bijna ten einde, maar met welk nummer anders dan The Trooper kan Iron Maiden dit thema deze avond afsluiten?

Als er iets is dat gepaard gaat met oorlog, dan is het wel religie. Verschroeide aarde wordt op het podium verruild voor een kathedraal en met Revelations van Piece Of Mind wordt een moment van bezieling gelanceerd. Het blijft een ijzersterk nummer, dat enerzijds een beetje ondergesneeuwd lijkt, maar aan de andere kant toch nog een paar keer zijn weg terug heeft weten te vinden in de setlist. Het blijft immers een perfect nummer voor interactie met het publiek. Met For The Greater Good Of God wordt eindelijk ook weer een nummer van A Matter Of Life And Death nieuw leven ingeblazen en ik hoop in de nabije toekomst (hopelijk 2021) meer hiervan terug te kunnen horen. The Wicker Man, een nummer waar ik nooit fan van was en nooit zal worden, wordt hier wel voortreffelijk gepresenteerd.

Geef mij maar The Sign Of The Cross, het magnum opus van Steve Harris uit de jaren ’90 (RIP Sean Connery). Hoewel ik persoonlijk de duistere vocalen van Blaze beter vind voor dit nummer, is dit gewoon genieten geblazen. Het instrumentale gedeelte blijft namelijk goddelijk. En ook dat is mede te danken aan de uitstekende mix van deze release. Na dit moment van twijfel over de devotie aan de Heer vliegen we mee met de rampvlucht van Icarus en wordt eindelijk Flight Of Icarus weer van stal gehaald. Zet deze versie uit 2019 naast de versie van Life After Death uit 1985 en je hoort dat het vuur en de topvorm nog lang niet verdwenen is bij Iron Maiden. Met de niet helpende hand van God smakt Icarus hard neer op aarde en is ook het tweede gedeelte van de set ten einde. Zo is er nog de ruimte voor een zestal verplichte hits: Fear Of The Dark, The Number Of The Beast, Iron Maiden, The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name en Run To The Hills. Waar Hallowed Be Thy Name alleen in het eerste deel van de Book Of Souls tour werd gespeeld in 2016, waren Run To The Hills en The Evil That Men Do absent sinds het eindigen van de Maiden England Tour in 2014. Daarmee kiezen ze toch altijd voor een mooie, bewuste balans in de selectie van de klassiekers (Anthrax, leer hier eens van!).

Iron Maiden heeft met Nights Of The Dead een uitstekende registratie uitgebracht van de huidige tour, waarvan we toch allemaal mogen hopen dat deze in 2021 zijn doorgang kan vinden. Toch ga ik er niet vanuit dat we volgend jaar in de zomer alweer kunnen genieten van evenementen op een dergelijke schaal, maar de band heeft nu wel een uitstekende release uitgebracht als pleister op een wond die nu heel langzaam lijkt te gaan helen. Iron Maiden klinkt nog vurig en energiek als altijd en niets op deze release of tijdens de Legacy Of The Beast Tour doet ook maar iets denken aan een snel naderend pensioen. Daar zijn ook wij gewoon nog lang niet klaar voor. Up The Irons!

Label:

Parlophone, 2020

Tracklisting:

 1. Churchill’s Speech (intro)
 2. Aces High
 3. Where Eagles Dare
 4. Two Minutes To Midnight
 5. The Clansman
 6. The Trooper
 7. Revelations
 8. For The Greater Good Of God
 9. The Wicker Man
 10. Sign Of The Cross
 11. Flight Of Icarus
 12. Fear Of The Dark
 13. The Number Of The Beast
 14. Iron Maiden
 15. The Evil That Men Do
 16. Hallowed Be Thy Name
 17. Run To The Hills

Line-up:

 • Bruce Dickinson – Zang
 • Steve Harris – Bas
 • Dave Murray – Gitaar
 • Adrian Smith – Gitaar
 • Jannick Gers – Gitaar
 • Nicko McBrain – Drums

Links: