Invent Animate – The Sun Sleeps, As If It Never Was

Is djent een genre of niet? Waar sommigen vol overtuiging roepen dat het onzin is, is het af en toe wel handig om de muziek van een band aan te duiden als djent, omdat je dan precies weet wat je kunt verwachten. Genre of niet, de bands die als zodanig worden aangeduid schieten als paddenstoelen uit de grond de laatste jaren. Je kunt dus wel spreken van een djenttrend (pa*da*boem).

Invent Animate is een band die gerust omschreven kan worden als een djentorkest. De band uit Texas levert een nieuwe EP af, getiteld The Sun Sleeps, As If it Never Was. Eerder brachten de Texanen al drie albums uit die grotendeels langs mij heen zijn gegaan. Deze nieuwe EP bevat drie tracks die gezamenlijk ook de titel vormen. Drie tracks waarvan , (de komma is de titel) een instrumentaal tussendoortje is. En dan blijven er twee nummers over. Nummers die laten horen dat de band weet hoe deze stijl van muziek interessant gehouden wordt. Zij staan bol van epische progressieve metalcoreriffs, woeste schreeuwzang, maar bevatten bij vlagen ook sfeervol ingezette stukken, waarbij regelmatig elektronica als ondersteuning wordt toegevoegd.

Opener The Sun Sleeps laat al deze elementen terugkomen. Er gebeurt zoveel dat het een flink aantal luisterbeurten kost voor je hoort wat er allemaal langskomt. Het nummer opent met machinale drums, een djentriff en een hoop geschreeuw, waardoor het mij wel doet denken aan hoe stijlgenoten Hands en Silent Planet hun platen openen. Na een minuut komt er echter wat lucht door het clean gezongen emotionele refrein dat als een baken voelt om aan vast te klampen. Veel rust krijg je verder niet, want richting het einde wordt er nog even een breakdown uit geknald die ondersteund wordt door elektronische effecten.

Het nummer As If It Never Was is van hetzelfde laken een pak. Ook hier komen alle elementen terug. Tegelijk kiest Invent Animate wel voor een wat meer sferische inslag. Dat komt vooral tot uiting in geluiden die pas opvallen als de instrumenten even wegvallen. Ook bij dit nummer weet je aan het begin niet waar je naar moet luisteren, zoveel stopt de band erin. Zanger Marcus neemt een hoofdrol door zijn longen uit zijn lijf te schreeuwen en te grunten, maar hij laat ook voorzichtige zang horen die overgaat in lang uitgerekte zanglijnen die wel enigszins doen denken aan Ed Gibbs van Devil Sold His Soul. Muzikaal wordt er gespeeld met maatsoorten, maar je hoeft nergens echt je Casio-rekenmachine erbij te pakken om het te ontcijferen. De sound blijft wel toegankelijk.

Dit is overigens een concept-EP. De nummers gaan over de gevolgen van een drugsverslaving, bekeken door de bril van zowel de verslaafde als de omgeving die de impact van een verslaving meemaakt. Het is een emotioneel beladen onderwerp en dat past goed bij de emotionele muziek die Invent Animate laat horen.

Zoals gezegd gebeurt er echt een hoop in deze songs, maar het klinkt allemaal organisch en uitgedacht. Dat zorgt er wel voor dat de plaat je aandacht vasthoudt en je elke keer weer nieuwe elementen terug hoort. De overdaad is niet zo erg op een EP, maar bij een volledig album kan het best eens teveel zijn. Deze EP is in ieder geval een interessant tussendoortje.

Label:

UNFD, 2022

Tracklisting:

  1. The Sun Sleeps
  2. ,
  3. As If It Never Was

Line-up:

  • Marcus Vik – Zang
  • Caleb Sherradan – Basgitaar
  • Trey Celaya – Drums
  • Keaton Goldwire – Gitaar

Links: