Invent Animate – Heavener

Invent Animate bracht vorig jaar de uitstekende EP The Sun Sleeps, As It Never Was uit. Het was mijn eerste kennismaking met de band. De review kun je hier lezen. Ik gaf al aan dat ik benieuwd was naar het volgende werk van deze talentvolle band. Welnu, dat is er nu in de vorm van Heavener. Om gelijk maar mijn niet gestelde vraag te beantwoorden: de band lost de verwachtingen compleet in.

Want het is er allemaal weer; de complexe drukke muziek, die vaak net niet uit de bocht vliegt en bij elkaar wordt gehouden door zanger Marcel. Hij laat op dit album ook weer een zekere groei horen. Het lijkt erop dat hij zich meer en meer uitdaagt om meer variatie in zijn zanglijnen te leggen en meer technisch te zingen, wat natuurlijk perfect aansluit bij de complexe muziek van deze Texanen. De controle over zijn stem is best indrukwekkend in Shed Astray, waarbij hij bijna Spencer Sotelo naar de kroon steekt.
Die naam noem ik overigens niet voor niets want de muziek van Invent Animate ligt namelijk in hetzelfde straatje als Periphery, maar is wel net wat rauwer en minder gepolijst.

Zo weet de band regelmatig muren vol vette riffs en woest gebrul op te trekken (Immolation Of The Night bijvoorbeeld), maar vergeten ze de herkenbaarheid niet. Een nummer als Without A Whisper is bij vlagen erg popp  en doet wel denken aan het laatste werk van Monuments, net zo’n band die poppy invloeden mixt met djent riffs. Een nummer als Purity Weeps had gerust op In Stasis van laatsgenoemde band staan. Bij een nummer als Elysium laten ze wel meer een eigen smoelwerk zien. Het is een prachtige afsluiter die, net als de andere nummers, vrij compact is maar veel informatie bevat.

Die popinvloeden moet je wel enigszins in perspectief plaatsten. Het betreft hier vooral de zang, want de muziek van Invent Animate blijft in de basis  vrij hard. En druk. Bij vlagen te druk. Een nummer als False Meridian zit goed in elkaar, maar zit helemaal volgepropt met tegendraadse riffs, aanhoudend gebrul en dreunende baslijnen. Dit nummer duurt vijf minuten en voelt veel langer aan.

En daar zit weer een terugkerend punt van kritiek. Less is more. Ik vroeg me bij de review van de EP af of het allemaal niet te veel is bij een volledig album. Nou, dat is het bij vlagen wel. Het mag af en toe wel ietsje minder zijn. Ik heb de plaat een paar keer compleet beluisterd maar had daarna echt behoefte aan stilte om me heen. In dat opzicht is het wel fijn dat ze de nodige rust- en herkenningspunten hebben ingebouwd. Reverie is hier het beste voorbeeld van. Dit nummer is vooral opgebouwd rondom pulserende geluiden, ingetogen zang en toetsen, waarmee ze wederom in de vaarwateren komen van Periphery, omdat het me wel wat doet denken aan de Clear EP van die band. Over die toetsen gesproken, dat is een punt waar Invent Animate zich wel mee onderscheidt, dit gebruik van de toetsen die ook echt wat toevoegen aan de muziek. Regelmatig wordt er een klankpartij onder de muziek gelegd en nemen de toetsen de rol van de gitaar over.

Bij zulke drukke muziek is de productie van enorm belang. Dat is wel gelukt. Heavener is vakkundig geproduceerd en klinkt groots. De instrumenten klinken kraakhelder en hebben precies de juiste plek in de mix gekregen. Dat verdient een compliment. Ook productionele foefjes zoals volumeveranderingen zijn zo subtiel en goed toegepast dat het altijd het nummer dient.

Heavener is al met al wel een plaat geworden waarop volop te genieten en bovenal te ontdekken valt. Het hele album is doorspekt met coole details en bij nauwkeurige beluistering valt ook op hoe inventief sommige overgangen zijn. Zoals in Emberglow, een nummer met een fijne groove, maar waar interessante geluiden en drumpatronen voor de schakeling zorgen tussen de coupletten en refreinen. Maar ga het vooral zelf allemaal ontdekken. Luister je vaak naar bands als Periphery, Monuments of Northlane? Dan zou ik deze band zeker een kans geven, want ze doen weinig onder voor die namen. Invent Animate zou zomaar kunnen doorgroeien naar een toonaangevende naam in het djent genre.

Score:

80/100

Label:

UNFD, 2023

Tracklisting:

 1. Absence Persistent
 2. Shade Astray
 3. Laybirinthine
 4. Without A Whisper
 5. False Meridian
 6. Reverie
 7. Immolation Of Night
 8. Purity Weeps
 9. Void Surfacing
 10. Emberglow
 11. Elysium

Line-up:

 • Marcus Vik – Zang
 • Keaton Goldwire – Gitaar
 • Trey Celaya – Drums
 • Caleb Sherradan – Basgitaar

Links: