Intoxicated – Watch You Burn

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we Walled van een recensie voorzagen. Met die EP bracht het fijnzinnige orkestje Intoxicated voor het eerst in 23 jaar (!) weer eens wat muziek uit. Om de band uit Florida daarbij goed in de verf te zetten, werd er in het begeleidend schrijven zwaar ingezet op het verleden van de band: een door Chuck Schuldiner zelve geproduceerde demo, Obituary-drummer Donald Tardy die voor de band eens achter de potten en pannen plaatsnam en een stint als begeleidingsband van partyrocker Andrew WK. Goed en wel natuurlijk, maar het tweede album Watch You Burn moet natuurlijk ook op eigen benen kunnen staan.

Wanneer we het promopraatje doornemen valt op dat de band nu eerder wordt neergezet als crossover-thrashband die tegen death metal aanleunt dan als oude deathmetalband die midden jaren ’90 al een CV aan het opbouwen was. Die nieuwe omschrijving doet trouwens meer recht aan de variatie die Intoxicated op Watch You Burn brengt. Of, als je het nog scherper wilt stellen, de verscheidenheid aan stijlen die de band al in de opener Assholian Mode laat horen. De eerste riff is nog wel ouderwets Death in enge zin. Ook de hese growl van zanger-gitarist Erik Payne mag er zijn. Daarna wordt het echter al snel lekker thrashy en uptempo, waarbij de zang eerder hardcore – denk Rob Dukes (ex-Exodus) – klinkt. Voeg daar een als ‘gang’ gezongen refrein aan toe en we hebben al drie genres gehad.

En zo gaat het maar door. Grovel begint experimenteel om vervolgens een bijtende Master-class ten tijde van On The Seventh Day God Created… Master ten beste te geven. De titeltrack is dan weer een door vloeiende solo’s gedragen (groove)thrasher. De ruimte die je hoort in de breaks van Legacy’s Demise en Inevitable End doen wat denken aan het geluid van Bloodline, de enige plaat van de Tardy Brothers. Je weet wel (of niet natuurlijk): een soort hardcore-achtige eenvoud in heel gecontroleerd en open gespeelde malende riffs. In Force Fed horen we – om de pret te verhogen – een snarenthema dat lijkt op het door Public Enemy van Slayer geleende stukje van Angel Of Death. Tuurlijk, het zijn net andere noten, maar als het stilvalt, wacht je op die gierende gitaartandem (die niet komt, Intoxicated kiest vaak voor melodieuzere, vrij kosmische solo’s). En zo raakt de band op de grens van lekker afwisselend en licht schizofreen.

Want door de veelheid van stijlen ontbeert Intoxicated soms iets van een eigen gezicht. Het is echter diezelfde variatie die maakt dat het erg aanlokkelijk is om Watch You Burn nog eens op te leggen. Ook al omdat de plaat prima tussendoor te beluisteren is: hij duurt nog geen 32 minuten en eist nergens je volle aandacht. En zo heeft de nieuwe van deze Floridianen op een vreemde manier iets van een lekker luchtig zomers plaatje. En zo is er toch een soort van link met Andrew WK. Op de stapel ‘smakelijk maar niet onmisbaar’ dan maar. Intoxicated voor al uw metalfeesten en -partijen!

Score:

75/100

Label:

Seeing Red Records, 2022

Tracklisting:

 1. Assholian mode
 2. Grovel
 3. Watch You Burn
 4. Legacy’s Demise
 5. Majestic Eyes
 6. Force Fed
 7. Dumpster Dive
 8. Revelation Dive
 9. Analyze
 10. Inevitable End

Line-up:

 • Erik Payne – Gitaar, zang
 • Gregg Roberts – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • John Sutton – Gitaar
 • Mike Radford – Drums

Links: