Intoxicated – Walled

Old school death metal met een verhaal. Nog niet eens zozeer vanwege de zeer verstaanbaar gegrunte teksten – die zijn vooral te vinden in de hoek van horror/fictie – maar meer vanwege de geschiedenis van dit Intoxicated. Dit is namelijk de band uit Florida die al in de vroege jaren ’90 van de vorige eeuw een aantal demo’s opnam. Eén daarvan (Drain) werd zelfs geproduceerd door de in onze kringen onaantastbare Chuck Schuldiner. Maar daar houden de grote namen niet op, want toen Obituary rond 1997 een lange pauze nam, trad de drummer van die band, Donald Tardy, voor enkele jaren toe tot Intoxicated. En dat leidde er dan weer toe dat Andrew WK – u weet wel, die partyrocker waarvan bij ons vooral de hoes met de bloedneus is blijven hangen – toen hij Tardy benaderde om voor hem te drummen gelijk maar heel Intoxicated inlijfde als begeleidingsband. Het zal er mede toe bij gedragen hebben dat de band sinds midden jaren ’90 geen deathmetalrelease meer op zijn naam heeft staan.

Ja leuk allemaal, maar ik kom hier natuurlijk niet voor een geschiedenisles. Hoe klinken deze oude knoken dan? Nou, afkomstig uit Florida, een demo opgenomen met Chuck Schuldiner, Donald Tardy achter de drumkit gehad en (en dat had ik nog niet vermeld) een gastsolo van huidig Obituary-gitarist Ken Andrews op deze EP . Hoe denk je zelf dat de band klinkt? Old school metal op het snijvlak van death en thrash natuurlijk. Er is echter meer, want de band drukt ons op het hart zijn geluid ietwat te hebben verbreed door crossover- en hardcoreinvloeden toe te laten. En dat is niet gejokt!

Laten we bijvoorbeeld het titelnummer van deze zes songs tellende Walled-EP er eens bij pakken. Na een korte sample en een rappe deathmetalinzet gaat het tempo ineens flink omlaag naar een lekkere hardcoregroove zoals die (ook al weer meer dan vijfentwintig jaar geleden) op de eerste twee Pro-Pain albums werd gebracht. Voeg er naar het eind toe een klein thrashriffje aan toe en je hebt een nummer dat nergens origineel klinkt maar tegelijkertijd onweerstaanbaar is als een koud drankje op een hete dag (op de dag dat we dit schrijven heeft het kwik maar weer eens de vijfendertig graden geraakt, vandaar).

Ook de andere nummers zijn steeds een combinatie van death, thrash en hardcore. Niet al te ingewikkeld, maar hoorbaar met veel ervaring en plezier gespeeld. Daarbij heeft de zanger een grunt die niet gorgelend in een putje verdwijnt maar – als gezegd – alleszins verstaanbaar klinkt. Dit alles maakt deze EP is een waar Walhalla voor de old school deathmetalfan die het oude werk van eerder genoemde namen (oké, misschien met uitzondering van Andrew WK) nog dicht bij het hart draagt. Ook al omdat Intoxicated de luisteraar nog wat meer bij de les houdt met die typische semi-inventieve drumpatronen die we voor het eerst hoorden op Open Casket van (alweer) Death. We bemerkten ze bijvoorbeeld in het – voor old school begrippen, echte snelheidsrecords worden nergens gebroken – uptempo Smash The Line en in Hells Reward met zijn (d)oorwormende riff.

Ook Grab The Rope is één van de betere nummers. De tragere passages doen door de effectieve korzelig knorrende riff aan mede-Floridianen Obituary denken, hetgeen nog wordt versterkt door de lekkere “to die”-schreeuw van zanger Eric Payne. Ten slotte moet hier ook Yuck nog even genoemd worden en niet alleen vanwege de vrij geniale titel. Het is namelijk op dit nummer, dat aftrapt als heuse hardcoreknaller maar al snel overvaart naar de vertrouwder deathmetalwateren, dat eerder genoemde Andrews een solo neerlegt waarin hij Rick Rozz-end de boel totaal uit de hand laat gieren in een kathedraal van feedback.

Walled is een lekkere EP! Verre van origineel maar verdomd catchy. De old school deathmetalfan weet  vermoedelijk inmiddels wat te doen. Voor hem of haar voelt deze EP als thuiskomen.

Label:

Seeing Red Records, 2020

Tracklisting:

  1. Smash The Line
  2. Walled
  3. Grab The Rope
  4. Hells Reward
  5. Stuck In Mode
  6. Yuck

Line-up:

  • Erik Payne – Gitaar, vocalen
  • Gregg Roberts – Basgitaar
  • Mike Radford – Drums

Links: