Inferno – Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)

De vorige plaat van het Tsjechische Inferno, Omniabsence Filled By His Greatness, was in 2013 één van de beste albums van het jaar. Samen met Cult Of Fire werd Inferno plots (na bijna twintig jaar arbeid) een van de vaandeldragers van de lokale black metalscene. De druk kwam hoog te liggen en het duurde vier jaar eer de opvolger er was. Dat moment is nu gekomen. Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) is de naam. Met een nieuwe bassist en drummer komt Inferno ons wederom tegemoet.

De sterkte van Inferno zat hem vooral in de psychedelische vervormingen en de mysterieus aandoende spanningsbogen in de lange nummers. Dit Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution) is evenmin een hapklare brok geworden. De focus ligt echter elders. In plaats van psychedelica en vervreemding, wordt er meer op progressieve composities ingezet, waarbij het ondoorlatende amnion pas wat van zijn wazigheid laat varen bij de daggerende herhaling van ceremoniële drums in combinatie met de trapsgewijze opbouw van de wederkerende gitaarlijnen. Bij de meeste nummers ligt het tempo lager dan “normaal” en daar krijg je als luisteraar de tijd om in de flow te komen. Tijdens Ω ≻ 1 (Oscillation in Timelessness) word je meteen meegezogen in de turbulente maalstroom, een gevoel dat tijdens Omniabsence Filled By His Greatness vaker voorkwam.

Los van het feit dat dit wederom een kanshebber is op de jaarlijst, wil ik toch even aankaarten dat bij een groot aantal van dit soort van black metalreleases (Cult Of Fire, Acherontas, Ascension, …) de nadruk naar mijn aanvoelen steeds meer op het (overigens schitterende) artwork, de rituelen en de spiritualiteit komt te liggen en minder op de muzikaliteit. Ik hoop dan ook van ganser harte dat de muziek de kern zal blijven en dat men niet zal vervallen in zaken die in mijn ogen eerder aanvullend zijn, vooral omwille van het feit dat een aantal van deze bands het in zich hebben om geniale muziek te maken die enorm begeesterend is.

Score:

84 /100

Label:

WTC, 2017

Tracklisting:

 1. The Innermost Disillusion
 2. Abysmal Cacophony
 3. Upheaval of Silence
 4. Ω ≻ 1 (Oscillation in Timelessness)
 5. Gate-eye of Fractal Spiral
 6. Orison for the Baneful Serpent

Line-up:

 • Adramelech – Zwarte zang
 • Ska-Gul – Gitaren
 • Morion – Gitaren
 • Crudelis – Bas
 • M. – Drums

Links: