Inexorum – Moonlit Navigation

Terug naar het ruigere segment van de metalwereld: black en death metal! Ditmaal is mijn oog gevallen op een project uit Amerika, genaamd Inexorum. Bestaande uit slechts twee leden en pas opgericht in 2018, komt de band nu met het volgende album, getiteld Moonlit Navigation. Zware Metalen-collega Clemens was in 2018 lovend over het debuut, Lore Of The Lakes, wat mij natuurlijk alleen maar nieuwsgieriger maakt. Hopelijk weet dit album mij ook te overtuigen.

De website (lees: Facebookpagina) van de band bevat de biografie van Matthew en Carl en deze is wel ietwat uitzonderlijk voor een melodische blackmetalact. Ik citeer (naar het Nederlands vertaald):

“…Inexorum respecteert de schoonheid van de natuur en de veerkracht van de menselijke geest. We staan ​​tegenover leerstellingen en daden die gedachteloos anderen onderdrukken en ons enige huis verwonden. Inexorum is tegen racisme, seksisme, homofobie en onverdraagzaamheid…”

Een positieve en liefelijke boodschap, dus. Maar wel één die relevant is en in lijn ligt met de huidige gang van zaken in de hedendaagse maatschappij. Maar goed, daar heb ik mijn keuze niet op gebaseerd, natuurlijk. Ik wil gewoon goede herrie horen.

En dat is exact wat ik op mijn bordje voorgeschoteld krijg. Maar liefst acht nummers sterk en een goede drie kwartier lang laat dit album een keurig uitgevoerde mengeling horen van melodische en soms wat melancholische melodieën en brute black metal. De gitaarpartijen zijn heavy en bevatten veel tremolo-pickingstukken en de drums zijn krachtig en energiek in elkaar gezet. De basgitaar is wat lastig te horen in de mix (klinkt een beetje dof). Dat gezegd hebbende is deze wel degelijk aanwezig. Hij volgt afwisselend de drums of de gitaren. Dat geeft wel een dynamisch effect in de lage tonenregio. De grunts zijn wat ‘donkerder’ van kleur dan ik gewend ben van black metal (ze lijken eerder thuis in death metal), maar dat geeft de band ook wel weer een onderscheidend karakter. Wel staat deze zang wat zacht in de mix. Hij wordt soms zelfs een beetje overschaduwd door de instrumentatie. De cleane zang en chants zijn daarentegen wel duidelijk aanwezig in de mix.

Qua opbouw van het album en de nummers an sich zit het wel snor bij deze gasten. De songs zijn energiek, bevatten toffe melodieën en harmonieën, lopen goed in elkaar over en vervelen geen moment. De vele lagen die in elk nummer zijn terug te vinden, zijn zeer vakkundig in elkaar gezet. Het album heeft al meerdere malen op repeat gestaan, ook tijdens werk, en het luistert nog steeds fijn weg. De nummers die er voor mij uit springen zijn Ouroboric State, het mid-tempo nummer genaamd Chains Of Loss, het daaropvolgende Signal Fires, het verrassend kalme doch mooie Wild Magic en de titeltrack.

Prima album, prima concept, goede muzikanten. Het lijkt het duo makkelijk af te gaan om zeer goed werk te leveren. Qua productie heb ik nog wel wat op- en aanmerkingen, maar dat zal veelal neerkomen op persoonlijke voorkeur. Voor liefhebbers van het ruigere werk dat gecombineerd gaat met harmoniserende melodielijnen is deze plaat dan ook echt wel aan te raden. Ik ben in ieder geval overtuigd!

Score:

80/100

Label:

Gilead Media, 2020

Tracklisting:

  1. Ouroboric State
  2. Moonlit Navigation
  3. Dream and Memory
  4. Chains of Loss
  5. Signal Fires
  6. The Breaking Point
  7. Wild Magic
  8. In Desperate Times

Line-up:

  • Matthew Kirkwold – Basgitaar, zang, keyboard
  • Carl Skildum – Gitaar, zang, keyboard, drum-programmering

Links: