In the Woods… – Pure

Ik liep zoals gebruikelijk alweer een paar jaar achter. Misschien ben ik zelfs wel in de tijd blijven steken. Het moment dat ik In the Woods… voorbij zag komen, dacht ik zelfs nog steeds aan de lang vervlogen tijden van de black metal die eens gemaakt werd. Nu is het natuurlijk ook alweer zestien jaar terug dat de band echt actief is geweest, waardoor dit een album is waar door veel mensen naar werd uitgekeken.  Natuurlijk heeft de band destijds al een stijlwisseling ondergaan die parallellen kent met bijvoorbeeld Enslaved. Van black/pagan naar een veel progressiever getint geheel, dat in de regionen dark/progressieve metal en soms zelfs rock viel.

Waarom dit allemaal opsommen, want het gaat toch over dit nieuwe werk. Pure barst haast uit haar voegen van de knallende riffs, maar steeds zijn de progressieve elementen aanwezig. De gelijknamige opener heeft klanken die mij direct doen denken aan het doorbraakalbum van Amorphis, maar steeds net een andere richting uitgaan. Naast de zware riffs vallen de lichtvoetige delen – waaronder geweldige gitaarsolo’s – soms bijna sprookjesachtig uit, zeker waar ze voorzien worden van de krachtige cleane vocalen van James Fogarty.  Dit is één van de pluspunten van dit album, want wat een geweldig geluid bezit hij. Het geheel is overigens enorm krachtig en fris op plaat gezet, waardoor alles geweldig goed uit de verf komt. Van de goed op dreef zijnde ritmesectie tot de subtiele en sfeervolle toetsen die hier en daar aan Porcupine Tree doen denken.

Zoals In the Woods… hier voor de dag komt, maakt het korte metten met de laatste Opeth en klinkt het frisser dan de laatste plaat van Enslaved. Vandaag de dag is de band misschien niet meer zo vernieuwend als deze wel geweest is, maar dat maakt dit album zeker niet minder en ik denk zelfs dat dit hoog in de jaarlijst zou moeten eindigen. Misschien niet bij mij, maar absoluut wel bij de mensen die goede smaak hebben.

in-the-woods-coverLabel:

Debemur Morti Productions, 2016

Tracklisting:

 1. Pure
 2. Blue Oceans Rise (Like a War)
 3. Devil’s at the Door
 4. The Recalcitrant Protagonist
 5. The Cave of Dreams
 6. Cult of Shining Stars
 7. Towards the Black Surreal
 8. Transmission KRS
 9. This Dark Dream
 10. Mystery of the Constellations

Line-up:

 • James Fogarty – Gitaar, Zang, Keyboard
 • Christopher Botteri – Bas
 • Anders Kobro – Drums
 • Christian Botteri – Gitaar

Links:

Score: 

85/100