In Tenebriz – Bitter Wine of Summer

In Tenebriz, dat is de heer Vladimir Prokofiev, die in zijn eentje een volledig spectrum aan extreme metalen combineert. Hij doet dat al sinds 2005 en sindsdien kwam hij over de brug met een karrenvracht aan releases. Dit album is zijn meest recente werk: Bitter Wine of Summer. Het vorige album, Winged, dateert al van twee jaar geleden. Vladimir Prokofiev is eigenlijk geen compleet onbekende, want hij maakte namelijk het artwork voor bands als het Belgische A Thousand Sufferings en het Oostenrijkse Golden Dawn.

Bitter Wine of Summer dus. Vergaan in de eindeloze cirkel waar leven en dood strijden om de macht, waar de natuur een mensenleven nietig laat voelen, waar het vluchten in fantasie soms aanvoelt als troost en relativering. Een blend van doom, black, death en triest aanvoelende dark metal onderdrukt dik veertig minuten lang alle intenties om met een lach op het gezicht rond te lopen. Terwijl de overgangen tussen de voorvermelde subgenres niet zo voorspelbaar zijn, zijn de eigenlijke passages dat elk op zich wel, wat zorgt voor een collagegevoel. De nadruk van het geheel – muzikaal dan – ligt volgens mij bij doom metal, waarbij oudschoolse My Dying Bride volgens mij een duidelijke invloed is. Daarnaast duiken gevoelens op van beginnende melo(doom)death Gothenburg-bands en eveneens gedateerde gothic black metal (de screams bijvoorbeeld, die op vocaal vlak domineren) uit de late jaren negentig. Niet alles is even oud-aandoend, dat wil ik er zeker bij vertellen. Zo wordt behoorlijk wat ruimte ingenomen door ambient en elektronische toevoegingen, om het allemaal een moderne feel mee te geven. Contrasten genoeg dus. Als dat je ding is kun je met In Tenebriz zeker aan de slag. De hoes op zich is eigenlijk al een indicatie van wat je kan verwachten.

Heel wat verschillende invloeden, die er voor zorgen dat ieder nummer op zichzelf een hele lap tekst uitlokt om alleen nog maar het kader te beschrijven. Persoonlijk weet ik niet goed wat aanvangen met deze plaat en laat ik vooral de welgemeende deprimerende tonen hun werk doen. De snellere nummers boeien mij het meest, zoals Grass Still Remembers Your Trace bijvoorbeeld, al dien je deze plaat best op zijn geheel in te nemen. Bitter Wine of Summer, de droogte tegemoet.

Score:

73/100

Label:

Vidar Records, 2020

Tracklisting:

1. With a Taste of Wormwood
2. Bitter Wine of Summer
3. Into Crimson Oblivion
4. Stellar Dust
5. Grass Still Remembers Your Trace
6. Heart in the Pattern of Roots
7. The Birth of August
8. Let the Night Do the Talking

Line-up:

  • Wolfir

Links: